Skip to content

Clujul Medieval: cetăți, biserici fortificate și castele

Clujul medieval - Cetati, castele, biserici

Despre Clujul medieval

În perioada medievală, Clujul – numit și Klausenburg sau Kolozsvár, a fost un oraș important în Transilvania. Există un număr semnificativ de castele, cetăți și fortificații din împrejurimile vechiului oraș care au jucat un rol crucial în istoria și dezvoltarea acestuia și, în general, a actualului județ Cluj. Aceste monumente arhitecturale și edificii reprezintă o punte de legătură înspre Clujul medieval, înspre provocările de natură socială și politică ale acelor vremuri și momentele cheie din dezvoltarea regiunii. Te invităm să le afli povestea!

Cetăți din Cluj: cetatea Bologa, Liteni și Dăbâca

Cetatea Bologa

Cetatea Bologa este una dintre cele mai vechi și importante fortificații medievale din regiunea Clujului, fiind situată la aproximativ 65 de km de municipiul Cluj-Napoca. Aceasta a jucat un rol crucial în apărarea Transilvaniei în timpul Evului Mediu.

Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea, fiind menționată în documentele istorice pentru prima dată în anul 1304, sub denumirea de „Sebuswar”. Aceasta avea o poziție strategică, care permitea controlul asupra văii Crișului Repede și a drumului comercial care lega Transilvania de restul regiunilor din Europa Centrală. Ca structură, cetatea Bologa a fost proiectată astfel încât să reziste pe un teren accidentat, având ziduri groase pentru a oferi o protecție sporită. Această cetate a avut un rol esențial în apărarea Transilvaniei împotriva incursiunilor otomane. Fortificația a rezistat mai multor asedii și a servit ca bastion important pentru forțele locale. În perioada medievală târzie, cetatea a jucat un rol important și în conflictele interne dintre nobilii transilvăneni, servind drept punct de sprijin pentru diferite facțiuni.

Clujul medieval - Cetatea Bologa
📷 Foto: bluedot.ro

În zilele noastre, este una dintre cele mai cunoscute cetăți din Cluj și totodată, odată cu restaurarea ei din ultimii ani, a devenit un important punct de atracție turistică, făcând parte din patrimoniul cultural al României. Cei care ajung în localitate, mai pot vizita aici și Moara de Apă din Bologa.

Clujul medieval - Cetatea Bologa
📷 Foto: bluedot.ro

Cetatea Liteni

Considerată una dintre cele mai interesante vestigii istorice din județul Cluj, Cetatea Liteni și ruinele care au rămas vizibile în zilele noastre se află la circa 35 de km de municipiul Cluj-Napoca. Aceasta a fost atestată pentru prima dată în anul 1324 sub numele de „Castrum Leta” și a deținut un rol militar important. Cetatea Liteni, supranumită și „cetatea secretă”, controla alături de Cetatea de la Colțești, Castelul Wass-Bánffy de la Gilău și Cetatea Bologa, una dintre arterele principale ale Drumului Sării.

Clujul medieval - Cetatea Liteni - Lucian Nuta 2
📷 Foto: Lucian Nuță

Cetatea Liteni a fost trecută prin multe încercări, având un trecut foarte zbuciumat. Aceasta a avut mai mulți proprietari, cei mai importanți fiind Sigismund de Luxemburg, Ladislau Kán şi Ioan de Hunedoara. În anul 1562, cetatea a fost grav avariată în urma unui asediu, iar în anul 1569, ruinele și împrejurimile au fost dăruite lui Geczy Janos, care a adus construcția la o formă locuibilă, urmașii săi locuind aici până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Din păcate, cetatea a fost distrusă aproape în totalitate în timpul luptelor de eliberare ale curuților de la începutul secolului al XVIII-lea.

Cetatea Dăbâca

Cetatea Dăbâca a jucat un rol important în Evul Mediu, prima atestare documentară fiind transmisă indirect în anul 1164, prin menționarea realizată de Eustachius. Originile cetății sunt încă disputate, existând diverse teorii cu privire la datarea construcției și la entitățile politice care au ridicat-o și utilizat-o.

Cetatea a fost construită în mai multe etape și a evoluat într-o perioadă scurtă de timp de la statutul de fortificaţie colectivă, la cea de reşedinţă a comitatului Dăbâca. Forma acesteia a fost una triunghiulară, cu un vârf orientat spre zona nordică, însă a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Aceasta a fost distrusă complet în timpul invaziei tătarilor din anii 1241-1242. În ciuda eforturilor de a aduce cetatea la forma ei inițială, cetatea nu a reușit să-și recâștige importanța, rolul ei fiind preluat de cetatea Martinuzzi din Gherla. În prezent sunt vizibile doar resturile cetății care au fost acoperite de pământ, în mare parte, de-a lungul anilor. Cetatea poate fi însă vizitată oricând, nefiind îngrădită.

Cetatea Dăbâca
📷 Foto: transylvaniatrust.ro

Castele din Cluj: Bonțida, Răscruci și Gilău

Castelul Bánffy din Bonțida

Unul dintre cele mai cunoscute castele din Cluj este Castelul Bánffy din Bonțida, aici fiind găzduit și festivalul Electric Castle. Construit în secolul al XV-lea, castelul a suferit multiple transformări și extinderi, devenind în secolul al XVIII-lea un exemplu remarcabil de arhitectură barocă. Acesta se află la aproximativ 30 de km distanță de municipiul Cluj-Napoca.

Dionisie Bánffy, care a primit prin donație domeniul pe care se află în prezent castelul, a început construcția pentru ceea ce urma după mulți ani să fie numit „castelul electric”. Acesta a fost conceput inițial să aibă forma literei ”L”, fiind inițial construită o cetate care era înconjurată de un sistem de fortificații. În următoarele secole, reprezentanți ai familiei Bánffy au reconstruit, adăugat elemente sau modificat castelul, aducându-l treptat în formula știută de noi astăzi.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost grav avariat, iar în perioada comunistă a fost neglijat și vandalizat, fiind utilizat ca sediu de CAP (Cooperativă Agricolă de Producție). În anii ’80, diverse activități aveau loc în clădirile castelului: o ciupercărie funcționa în grajduri, o crescătorie de pui în clădirea Miklós, o crescătorie de iepuri în bucătărie și… o stație de îmbuteliat bere în capelă. După prăbușirea regimului comunist, castelul a intrat într-o stare avansată de degradare.

Totuși, începând cu anii ‘90 și 2000, diverse organizații și fundații, inclusiv organizația non-guvernamentală Transylvania Trust în a cărei administrare se află castelul, au inițiat programe de restaurare și conservare. Aceste eforturi au permis redeschiderea parțială a acestuia pentru public și organizarea de evenimente culturale, precum festivalul Electric Castle, care atrage anual sute de mii de vizitatori.

castelul Banffy
📷 Foto: banffycastle.ro

Chiar dacă de-a lungul timpului vizibilitatea acestui loc a rămas mai modestă comparativ cu „fratele” său care găzduiește festivalul Electric Castle, castelul Bánffy din Răscruci oferă vizitatorilor o incursiune în timp, fiind unul dintre cele mai cunoscute castele din Cluj. Acesta se remarcă printr-o varietate de elemente artistice și arhitecturale, precum finisajele din lemn, picturile realizate pe teracotă smălțuită, tâmplăria, ornamentele, mobilierul, vitraliile și inscripțiile.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost afectat de evenimentele tumultoase ale războiului, iar după încheierea acestuia, regimul comunist a naționalizat proprietatea. Între 1948 și 1989, clădirea a fost folosită în diverse scopuri, ceea ce a dus la degradarea rapidă a sa. Începând cu anii 2000, au fost inițiate proiecte de restaurare care au inclus refacerea acoperișului, consolidarea structurii și restaurarea detaliilor arhitecturale. Castelul a fost înscris pe lista monumentelor istorice din România în 2010, iar în prezent, clădirea face parte din patrimoniul Consiliului Județean Cluj. În urma amplelor lucrări de restaurare care au avut loc în perioada 2021-2023, castelul este inclus în circuitul turistic și cultural al județului nostru.

Castelul Bánffy din Răscruci
📷 Foto: Diana Pop

Castelul Wass-Bánffy din Gilău

Considerată una dintre cele mai importante reședințe nobiliare din regiunea Transilvania, Castelul Wass-Bánffy din Gilău este un monument istoric și arhitectural situat în comuna Gilău, județul Cluj. Prima mențiune documentară a acestuia datează din secolul al XIV-lea, când era folosit ca reședință și fortificație pentru nobilii locali.

Castelul a intrat în posesia familiei Bánffy în secolul al XVI-lea, familia nobiliară având un rol important în dezvoltarea și extinderea domeniului. Castelul a fost supus de-a lungul secolelor mai multor renovări și extinderi, care au adăugat diverse elemente arhitecturale, combinând stilurile gotic, renascentist și baroc. Pe parcursul revoltelor și conflictelor din Transilvania, castelul a fost un punct strategic și a fost supus diverselor atacuri și distrugeri. A fost reconstruit și restaurat de mai multe ori, reflectând tumultul istoric al regiunii.

După cel de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost naționalizat și a intrat într-o perioadă de neglijare și degradare. Schimbările politice și economice din România au contribuit la starea avansată de degradare. Au fost inițiate proiecte de restaurare și conservare pentru a salva și revitaliza castelul, aducând castelul la forma la care se află în ziua de azi.

În prezent, castelul poate fi vizitat de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 17:00 (închis în zilele de luni și duminică). Dacă doriți să aflați povestea amănunțită a castelului, la fața locului, în cadrul programului de vizitare, au loc și tururi ghidate cu începere de la orele 10:00, 12:00 și 15:00.

castelul Banffy Gilau
📷 Foto: XmasLuis

3 biserici din județul Cluj

Biserica Reformat-Calvină din Sic

Cunoscută sub numele de Biserica Reformată-Calvină din Sic, această construcție reprezintă un monument istoric și de cult situat în localitatea Sic, județul Cluj, România. Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai valoroase biserici reformate din Transilvania. Construcția ei a început în secolul al XIII-lea, fiind dedicată inițial cultului catolic.

În anul 1555, în perioada Reformei, în Biserica Reformat-Calvină Sic s-a desfășurat un Sinod al Bisericilor Reformate din Transilvania, la care a participat și Francisc David, întemeietorul confesiunii unitariene. De asemenea, această biserică a servit de mai multe ori drept catedrală a confesiunii reformat-calvine din Transilvania.

De-a lungul timpului, biserica a fost supusă numeroaselor lucrări de restaurare pentru a-i menține valoarea istorică și arhitecturală. Fragmentele de frescă din secolul al XIV-lea, tavanul casetat, orga și clopotele din secolul al XVIII-lea sunt elemente ce îi conferă bisericii o valoare incontestabilă. Aceste intervenții au avut ca scop conservarea elementelor originale și protejarea structurii împotriva deteriorării.

Biserica Reformat-Calvină din Sic
📷 Foto: zcj.ro

Biserica Reformat-Calvină „Turda Nouă”

Considerat cel mai vechi complex bisericesc fortificat păstrat în zona Turda, Biserica Reformat – Calvină din „Turda Nouă” se află în actuala zonă a pieței Basarabia. Edificiul religios a fost ridicat în secolul al XV-lea, păstrând elemente ale goticului timpuriu, forma actuală datând din 1504.

Biserica actuală este construită sub formă de sală cu turnul clopotniță situat pe latura de vest. Incinta bisericii este protejată de un zid de apărare datând din secolul al XV-lea. Acest zid avea inițial șase bastioane semicirculare și unul pătrat, însă astăzi mai sunt păstrate doar bastionul pătrat și un bastion semicircular, pe care este inscripționat anul 1870. În interior, biserica adăpostește o orgă monumentală construită în 1822 de meșterul brașovean Andreas Eitel.

Biserica Reformat-Calvină
📷 Foto: commons.wikimedia.org

Biserica Reformat-Calvină Mănăstireni

Considerată de specialiști drept cea mai valoroasă dintre bisericile fortificate din Țara Călatei, Biserica din Mănăstireni a fost construită în secolul al XIII-lea. Inițial, se crede că a fost o mănăstire aparținând unei familii nobiliare din zonă. Biserica este de tip sală și a fost edificată în stil romanic, dar intervențiile ulterioare au adăugat elemente gotice și renascentiste. Mobilierul, amvonul și tavanul casetat, datând din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, completează patrimoniul acestui edificiu.

Biserica Reformat-Calvină Mănăstireni
📷Foto: commons.wikimedia.org

Toate atracțiile turistice amintite în acest articol pot reprezenta un prilej de escapadă și de îmbogățire a cunoștințelor, un mod de a te conecta la Clujul medieval și la istoria acestor locuri.


Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte castele, cetati, biserici și alte obiective turistice Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn