Comuna Sic a reprezentat în perioada mediveală una din importantele localități ale Transilvaniei, datorită minei de sare existente în regiune. Importanța pe care regalitatea maghiară a acordat-o comunității din Sic este marcată și prin sprijinul financiar pe care regele Matei Corvin l-a acordat pentru construirea bisericii parohiale. Biserica a fost dedicată Sf. Spirit și este un monument de arhitectură cu trăsături specifice stilului gotic.
În perioada Reformei, în anul 1555, în această biserică s-a ținut un Sinod al Bisericilor Reformate din Transilvania, Sinod la care a participat și întemeietorul confesiunii unitariene Francisc David. Această biserică a fost în câteva rânduri și catedrală a confesiunii reformat calvine din Transilvania. A fost restaurată de mai multe ori, în secolele XV-XVIII, după invazia tătară din 1717 ce a avariat-o serios și în anii 2000, în prezent fiind readusă la strălucirea de odinioară. Fragmentele de frescă din secolul al XIV-lea, tavanul casetat, orga și clopotele ce datează din secolul al XVIII–lea sunt elementele care îi conferă o valoare deosebită.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.