Skip to content

În vizită la Cascada Vălul Miresei? 3 trasee de făcut în zonă

Traseu Cascada Valul Miresei
📷 Foto: Paladuta Stefan și ROMTUR

Cascada Vălul Miresei – o frumusețe naturală

Unul dintre obiectivele turistice cunoscute din județul Cluj este cascada Vălul Miresei din Răchițele, care încântă vizitatorii cu frumusețea ei. Aceasta este înaltă de aproximativ 30 de metri, având o cădere de apă în trei trepte. Dacă ești pasionat de drumeții și iubești să-ți petreci timpul liber admirând frumusețile naturii, există 3 trasee montane pe care le poți parcurge odată ce ai ajuns la cascadă.

I. Priveliște de poveste: traseu Cascada Vălul Miresei  – Vârful Lespezi

Traseul spre Vf. Lespezi începe, așadar, chiar de la cascada Vălul Miresei, continuând pe drumul forestier până la punctul de refugiu Salvamont Răchițele. De acolo, urmând marcajul punct roșu (în tandem, vei observa și punct albastru), pe potecă, prin pădure, ajungi în zona Poiana Lespezi. Aici drumul se bifurcă, iar pentru a ajunge pe vârf, urmezi spre dreapta o potecă mai îngustă, în urcuș moderat, pe marcaj cruce roșie. Traseul are o dificultate ușoară-medie, având o distanță de aprox. 4-5 km și o durată de 3 ore, dus-întors.


Te așteptăm la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, aflat pe str. Memorandumului, nr. 21, pentru a obține o hartă gratuită cu traseele montane din Munții Apuseni, județul Cluj.


Vârful Lespezi se află la o altitudine de 1.340 m și oferă o panoramă de 360 de grade asupra văii care îți taie răsuflarea. De acolo, de sus, poți să admiri cascada, zona de pensiuni, Falezele de Granit, vârful Piatra Arsă și creasta masivului Vlădeasa.

Această scurtă drumeție este doar o mică parte (porțiunile subliniate, mai jos) a unor trasee montane mai ample. Dacă ai mai mult timp la dispoziție și echipamentul necesar, iată traseele în varianta lor integrală:

  • Punct Salvamont Răchiţele – Valea Stanciului – Ponorul din Valea Seacă – Cabana Vlădeasa – Biserica Frăsinenilor – Valea Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont Răchițele (marcaj punct albastru, durata 12 ore, lungimea 32 km, grad dificultate mare);
  • Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Peștera mică a Lespezilor – Valea Stanciului (marcaj cruce roșie, durata 1 – 2 ore, grad dificultate mediu);
  • Salvamont Răchițele – Șaua Lespezi – Dealul Măcrișului – Valea Stanciului – Cascada Vălul Miresei – Salvamont Răchițele (marcaj punct roșu, durata 6-7 ore, grad dificultate mic).
Traseu Cascada Valul Miresei Vf Lespezi
📷 Foto: muntii-nostri.ro

II. Stânci spectaculoase: traseu Cascada Vălul Miresei – Circuit Pietrele Albe

Acest traseu este unul de dificultate medie, comparativ cu cel amintit anterior – care este mai ușor. Traseul pornește de la Cascada Vălul Miresei, urmând marcajul punct albastru timp de aproximativ o oră, până la intersecția de unde începe circuitul Pietrele Albe.

Din acest punct, traseul urmărit este cel semnalat cu punct galben. Parcurgerea circuitului este de aproximativ încă 2-3 ore (dus-întors). Acest traseu este unul foarte spectaculos și, după posibilitățile fiecărui drumeț, recomandăm parcurgerea lui în întregime. Alternativ, te poți așeza în tihnă la poalele Pietrelor Albe pentru un picnic și relaxare în natură.

Traseu Cascada Valul Miresei - Pietrele Albe
📷 Foto: romtur.ro

Prima porțiune din drumeția recomandată face parte, așadar, dintr-un traseu mai amplu. Ca alternativă, dacă ai făcut deja circuitul Pietrelor Albe și dacă echipamentul și condiția fizică îți permit, îl poți parcurge:

  • Punct Salvamont Răchiţele – Valea Stanciului – Ponorul din Valea Seacă – Cabana Vlădeasa – Biserica Frăsinenilor – Valea Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont Răchițele (marcaj punct albastru, durata 12 ore, lungimea 32 km, grad dificultate mare).

Traseul în format circuit spre Pietrele Albe, care începe, așadar, după aproximativ o oră de mers de la cascadă, are următoarele repere:

  • Valea Seacă – Creasta Pietrele Albe – Poiana Stânișoara – Valea Seacă (marcaj punct galben, durata 2 – 3 ore, grad dificultate mediu);

Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros aflat în arealul localităților clujene Răchițele și Săcuieu. În zonă se regăsesc peșteri, avene și pereți verticali, fiind un loc preferat de pasionații sporturilor de stâncă: alpinism și escaladă. Punctul cel mai înalt se regăsește pe Vf. Piatra Grăitoare, la 1557 metri altitudine.

pietrele albe
📷 Foto: romtur.ro

III. Și mai departe: traseu Cascada Vălul Miresei – Circuitul Mare al Vlădesei

Masivul Vlădeasa oferă drumeților privești de poveste, având păduri dese de molid, pajiști acoperite de flori multicolore și culmi alpine golașe de unde se poate admira panorama care se deschide asupra întregului lanț carpatic românesc. Masivul este poziționat între Munții Pădurea Craiului și Gilău, având forma unei potcoave care se deschide spre nord. În zonă se pot parcurge mai multe trasee montane, însă astăzi vom discuta doar despre traseul știut și ca „circuitul mare al Vlădesei” (punct albastru).

Acesta începe de la punctul Salvamont Răchițele, aflat la 15-20 minute distanță de cascada Vălul Miresei. Circuitul te poartă prin Valea Stanciului, care oferă un peisaj deosebit și o priveliște către formațiunea calcaroasă Pietrele Albe, te duce apoi în apropiere de creasta Vlădeasa, de unde poți admira și Vf. Vlădeasa – al doilea cel mai înalt vârf din Apuseni (1836 m), pentru a ajunge la Cabana Vlădeasa, loc de popas și relaxare. La întoarcere, ajungi pe la „Pietrocul cu cruce” (Biserica Frăsinenilor), prin Valea Cetății și Poiana Lespezi, revenind la punctul Salvamont Răchițele. Dacă dorești o hartă gratuită cu traseele montane din Munții Apuseni, din județul Cluj, te așteptăm să ne vizitezi pe str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj.

Este un traseu cu un grad de dificultate mare, având o lungime de aprox. 32 km și o durată de 12 ore, potrivit turiștilor cu experiență, bine antrenați, care au cunoștințe de orientare în teren. Repere:

Punct Salvamont Răchiţele – Valea Stanciului – Ponorul din Valea Seacă – Cabana Vlădeasa – Biserica Frăsinenilor – Valea Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont Răchiţele (marcaj punct albastru, durata 12 ore, lungimea 32 km, grad dificultate mare);

Cu un echipament adecvat traseelor montane și cu entuziasm, alege traseul care ți se potrivește cel mai bine și lasă-te inspirat de frumusețile Masivului Vlădeasa!


Dacă dorești să afli mai multe informații despre trasee montane din Cluj și alte obiective turistice, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn