Gastronomie și rețete culinare din județul Cluj
În zilele noastre, ne putem bucura de rețete culinare românești cu o tradiție vie păstrată încă de pe vremea străbunilor. Melanjul aromelor reflectă multiculturalitatea spațiului geografic, întâlnirea dintre oameni și felul în care aceștia au înțeles să-și ducă traiul și să „guste” din viață. Fiecare regiune din țară vine la pachet, așadar, cu mâncăruri alese, îmbogățite cu arome și condimente locale ori exotice, urmând rețete și tradiții balcanice, maghiare sau turcești.
Ce bune erau preparatele bunicii, nu? În fiecare îmbucătură, găseai chintesența, parcă, a unei lumi întregi – sau cel puțin a zonei transilvane.
În acest articol, pasionații de gastronomie vor descoperi și savura bunătăți din Țara Călatei și din Țara Moților, unele incluse deja în Ruta gastronomiei tradiționale românești din cadrul programului de turism cultural România Atractivă, altele mai puțin știute, menite să-ți încânte simțurile și să aducă bucurie papilelor gustative.
Bunătăți din Țara Călatei
Cu o puternică încărcătură istorică și tradițională, Țara Călatei aduce pe mesele noastre unele dintre cele mai delicioase preparate culinare. Aflată între municipiul Cluj-Napoca și orașul Huedin, Țara Călatei se împarte în cinci microregiuni: Ținutul de Sus, Ținutul de Jos, Ținutul Nadășului, Ținutul Căpușului și Zona de influență. Fiecare vine la pachet cu tradiția și obiceiurile specifice, bucătăria locală fiind diversificată și extrem de apreciată – nu doar de către localnici (clujenii știu că dacă vor desfătare culinară, se pot îndrepta spre Țara Călatei), ci și de mai toți turiștii care ajung pe aceste meleaguri.
Ingredientele folosite capătă o semnificație specială, zona fiind recunoscută pentru produsele lactate unice, precum brânza de Călata, realizată din lapte de oaie sau din lapte de capră, sau preparate culinare pe bază de cartofi proveniți din localitatea Râșca (Cartoful de Râșca își are propriul renume pentru gustul său aparte).
Una dintre cele mai cunoscute bunătăți din zonă, documentată și în cadrul proiectului România Atractivă, este ciorba de agrișe cu ciolan afumat, gătită lent pentru un plus de savoare. Agrișele folosite adaugă un gust ușor acrișor, iar morcovii, rădăcina de pătrunjel și ardeiul roșu completează perfect aromele. La final se îngroașă zeama cu un amestec de lapte, smântână și făină, fiind servită alături de frunze de pătrunjel.
Pe lângă bunătățile amintite în cadrul proiectului România Atractivă, trebuie să mai încerci și siropul de cătină, sucul natural de mere și dulceața de afine preparate de gospodinele din zonă. Dacă ești norocos, vei găsi și faimoasa ciolomadă de casă (murături asortate, în general, ardei, ceapă și gogoșari, după o rețetă maghiară – csalamádé).
În Țara Călatei poți să guști și din „bulgărele de zăpadă” – un desert specific locului care, deși are la bază ingrediente comune, necesită măiestrie în a-i da forma estetică știută și îndrăgită de localnici și gurmanzi. Bulgărele de zăpadă îl găsești pe masă la nunți, baluri și marile sărbători – de Paște, Rusalii sau de Crăciun.
Delicatese din Țara Moților
Țara Moților, o oază de liniște, un spațiu unde clipele stau parcă în loc și natura îți este cel mai bun prieten. Cu Parcul Natural Apuseni pe fundal, cu peisaje molcome și pitorești ce-ți hrănesc sufletul, bucatele sunt și ele negreșit mai gustoase și mai hrănitoare. Descoperi aici rețete culinare românești care se potrivesc perfect cu spațiul geografic; tradiția s-a păstrat vie și mâncarea este gătită cu drag ca pe vremea bunicilor.
Dacă ai pornit la drum spre Apuseni și Țara Moților, nu-ți poate lipsi din „meniul de gustat” o plăcintă pe vatră cu smântână și dulceață. Aluatul molcuț și copt în tihnă pe vatră, răcorit cu smântâna cremoasă și completat cu dulceață este un răsfăț specific mai multor zone din Ardeal, dar în Țara Moților e la el acasă. Brânzeturi cremoase, compoturi, siropuri și dulcețuri preparate din fructe coapte încet la lumina soarelui îți vor transforma diminețile într-o plăcere.
Un alt ingredient important în bucătăria tradițională este reprezentat de ciuperci, care sunt culese cu grijă de către localnici. Există preparate gustoase precum balmoșul cu ciuperci și ciorba de ciuperci care pot să fie degustate chiar în vârf de munte, la variate puncte gastronomice sau unități de cazare din zonă. Balmoșul cu ciuperci este apreciat ca fiind „o capodoperă culinară”, o alăturare perfectă a gustului de balmoș la aroma de ciuperci proaspete, ceapă, usturoi, smântână, mărar și pătrunjel. Procesul de preparare începe de la spălarea ciupercilor și călirea acestora până când apa eliberată de ciuperci se evaporă. Ulterior, se pregătește un sos de făină și apă, iar la final se adaugă smântâna cu pătrunjel. De altfel, balmoșul, o bunătate de mâncare ciobănească, din caș dulce de oaie și făină de mălai, fierte în jintuială (alternativ, în lapte, cu unt și smântână), este emblematic pentru gastronomia tradițională a Munților Apuseni.
Specifică bucătăriei tradiționale din zonă este și chisălița: fructe, din soiul celor mai acrișoare, cum sunt prunele, merele sau corcodușele, sunt puse la fiert până când devin moi, după care se adaugă zahăr și se lasă la fiert până compoziția se îngroașă.
„Chisălița era făcută din prune (cu predilecție), din mere și alte fructe. Fructele proaspete (toamna) sau uscate (iarna și primăvara) erau puse la fiert, apoi conținutul era (uneori strecurat) turnat peste bucăți de „pită” (pâine) mărunțită, mămăligă sau mălai. Se lăsa puțin să se răcească, apoi se consuma. Era o mâncare naturală, sănătoasă, apreciată de toți și în special de copii, mai ales iarna”, afirmă Dominuț Pădurean în lucrarea „Considerații privind unele vechi mâncăruri din Țara Moților”
Alege să te pierzi prin peisajele de vis din Țara Moților printr-un circuit turistic sau să descoperi comorile culinare din Țara Călatei. Ambele regiuni ascund un tărâmuri de poveste care nu îți încântă doar sufletul, ci și papilele gustative!
Te așteptăm la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj pentru a-ți oferi mai multe detalii despre gastronomia din Țara Călatei, Țara Moților și din județul Cluj, în general.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte rețete culinare românești și despre Clujul etnografic, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!