Skip to content
Cetatea Dăbâca în ruine, ascunsă printre dealurile verzi și cerul senin, evocă trecutul istoric al zonei.

Cetatea Dăbâca

Cetatea de la Dăbâca este aşezată pe Dealul Cetăţii, pe terasa superioară a văii Lonei. Conform cercetărilor arheologice, a fost construită în mai multe etape, la perioade scurte de timp şi a evoluat, de la statutul de fortificaţie colectivă, la cea de reşedinţă a comitatului Dăbâca.

Construcţia avea formă triunghiulară, cu un vârf orientat spre nord. Iniţial avea pe latura sud-vestică mai multe valuri de pământ şi şanţuri de apărare, iar pe celelalte laturi palisade de lemn. Palisadele au fost distruse în secolul al XI-lea, în urma conflictelor cu triburile de cumani şi pecenegi. Ulterior valurile de pământ au fost înălţate suplimentar, iar sistemul de palisade a fost refăcut. În cetate se intra prin două porţi, pe latura nordică, respectiv sud-vestică, ambele cu câte un turn de lemn. La sfârşitul secolului al XII-lea palisadele sunt înlocuite de ziduri din piatră cu turnuri şi un donjon.

Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei tătarilor din anii 1241-1242. A fost reconstituită, dar nu a mai reuşit să-și recâştige importanţa iniţială, rolul ei fiind preluat de cetatea Martinuzzi din Gherla. Actualmente, resturile cetăţii sunt parţial acoperite cu pământ. Aceasta se poate vizita, nefiind îngrădită.