Cetatea Liteni (Cetatea Geczy, Cetatea Lita, Cetatea lui Gelu) este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni pe o stâncă deasupra Văii Iara. Este atestată documentar din anul 1324 sub numele de „CastrumLeta”. A fost o cetate regală, deţinând un rol militar important în zonă. Aceasta ,,capitală secretă” a Transilvaniei controla alături de Cetatea de la Colțești (comuna Rimetea, județul Alba), Castelul de la Gilău și Cetatea Bologa (jud. Cluj), una dintre dintre principalele artere ale Drumului Sării, sarea, reprezentând vreme de mii de ani, adevăratul aur al Transilvaniei.
Construcția de formă eliptică a avut mai mulţi stăpâni, printre care mai importanţi au fost Sigismund de Luxemburg, Ladislau Kán şi Ioan de Hunedoara. În anul 1562, în timpul unui asediu, a fost grav avariată ca urmare a exploziei depozitului de pulbere din subsolul cetăţii. În 1569 ruinele şi pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenţii lui locuind aici până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.
Cetatea a fost distrusă în timpul luptelor de eliberare ale Curuţilor, conduşi de principele Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.
În prezent cetatea este în stadiu de ruină, putând fi vizitată, nefiind îngrădită.