Skip to content

Circuite turistice în județul Cluj: pe urmele sării, prin chei și defilee

Circuite turistice în județul Cluj

Ești pasionat de istorie, minerale, chei și defilee? Îți recomandăm să explorezi aceste circuite turistice în județul Cluj. Băi sărate și parcuri balneare, chei și defilee ce îți deschid, parcă, o nouă lume, toate capătă mai mult sens dacă le descoperi în cadrul unui circuit tematic, dedicat întocmai intereselor tale culturale ori privind natura. 

Pentru început, lasă-te fermecat de următoarele circuite turistice. Vei descoperi atât muzee, lacuri și băi sărate, cât și atracții naturale deosebite.

Salina Turda

1. Pe urmele unui prețios mineral: Drumul Sării

De-a lungul istoriei, sarea a reprezentat unul dintre cele mai prețuite minerale, ocupând un loc esențial în viețile oamenilor. Din saline, spre punctele de vânzare din lumea largă, aceasta era transportată anevoios pe vechile drumuri comerciale. Un astfel de drum antic cu funcție comercială era ceea ce numim și astăzi Drumul Sării

Pe teritoriul actualului județ Cluj, în zona Dejului, Turzii, a Cojocnei sau Sicului, au fost descoperite zăcăminte de sare, iar exploatarea acesteia a avut loc din cele mai vechi timpuri. Dacă vrei să te conectezi la această filă din istoria locală și, deopotrivă, să te bucuri de opțiunile de turism balnear din zonă, îți recomandăm să optezi pentru unul dintre cele mai renumite circuite turistice în județul Cluj. Urmând Drumul Sării, vei ajunge la: 

  • Salina Turda – un impresionant muzeu al mineritului în sare, bază de agrement și relaxare, precum și de tratament;
  • Băile Sărate Turda – aflate în imediată apropiere de salină, pe un masiv de sare, cu lacuri sărate (Durgău și Roman sunt cele mai cunoscute) și o bază de tratament deschisă pentru public;
  • Băile Cojocna – formate deasupra vechilor ocne ale minelor de sare, includ lacuri saline ce astăzi îndeplinesc atât un rol de agrement, cât și unul terapeutic. 
  • Sic – un sat deosebit al județului Cluj, pe teritoriul căruia poți găsi și celebrele Stufărișuri de la Sic și unde, în trecut, se exploata sare;

Parcul Balnear Toroc din Dej – renumit pentru numeroasele opțiuni de agrement pe care le pune la dispoziția turiștilor (piscine, plajă, terenuri de sport, restaurante, spații de joacă pentru copii etc), precum și pentru tratamentele cu specific balnear.

Cheile Turzii

2. Circuitul Cheilor

După un traseu prin Cheile Turzii, care sunt probabil cele mai renumite chei din județul nostru, îți recomandăm să explorezi și alte văi similare, înguste, cu pereți stâncoși și abrupți, urmând unul dintre cele mai sălbatice circuite turistice în județul Cluj. 

În cadrul acestui circuit, îți recomandăm să parcurgi traseele marcate din: 

  • Cheile Turzii – traseul prin chei durează aprox. 3 ore, iar de aici, dacă ești ambițios și îți plac traseele mai lungi, poți urma marcajul triunghi albastru care te va duce în Cheile Turenilor (alte 3-5 ore, 9.4 km). 
  • Cheile Turenilor – ajuns aici, ai două opțiuni: fie faci circuitul versanților (punct albastru, 4.5 km, deasupra cheilor), fie pe firul apei, prin defileu (necesită echipament minim – cască, ham, lonje). 
  • Cheile Borzești – un defileu scos parcă din povești, aflat la numai 5 km distanță de Cheile Turzii, impresionează prin cascadele sale, vegetația luxuriantă și sălbatică. 
  • Cheile Baciului – aflate în nordul Pădurii Hoia, scurte, de numai 500 metri, cuceresc prin vegetația și aspectul neobișnuit, fiind o oază de relaxare pentru vizitatori.

Cheile Borzești

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram dacă vrei mai multe recomandări și informații despre trasee și circuite turistice în județul Cluj. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn