Skip to content
O imagine panoramică a Cheilor Turenilor, evidențiind serpentinele drumului și vegetația bogată ce acoperă dealurile.

Cheile Turenilor

Între satele Tureni și Copăceni, la o aruncătură de băț de jungla urbană, putem admira sălbăticia Cheilor Turenilor. Paralele cu Cheile Turzii, cândva parte din același patrimoniu stâncos tocit de timp, aria protejată Cheile Turenilor te captivează datorită pustietății și sălbăticiei acestor stânci. 

Munții Trăscăului, celebrii datorită reliefului exocarstic, adăpostesc nu mai puțin de 22 de chei, printre care se numără și Cheile Turenilor.  

Este o imensă stâncă calcaroasă, care la nord a fost străpunsă de Valea Racilor, vale care în timp a ajuns să sculpteze minuțios fiecare colț de rocă pentru ca noi să ne bucurăm de un peisaj de poveste. 

Cheile Turului, cum le numesc localnicii, au o lungime de aproximativ 2 km, însă spre deosebire de Cheile Turzii, acestea pot fi parcurse atât pe cursul apei cât și pe creastă. Dacă alegem varianta de parcurgere pe cursul apei, cu cât înaintăm înspre strânsoarea stâncilor cu atât încălțămintea noastră trebuie să fie mai impermeabilă, dar și traseul devine mai anevoios. 

Pentru doritorii de cățărări aceste stânci tinere sunt un început bun, deoarece nu sunt foarte înalte și nu presupun un efort fizic deosebit. 

Deși par înghesuite, dacă privim de pe platoul panoramic, pereții calcaroși ai cheilor ascund în jur de 29 de peșteri. Peisajele nu se limitează doar la stâncile erodate de anii ploioși sau de vântul aprig, în interiorul cheilor întâlnim numeroase reprezișuri și mici cascade, de circa 1 metru numai bune pentru o poză cu expunere lungă.  

Mâna omului nu a căutat prea multe în această zonă și tocmai datorită acestui fapt ne putem bucura de un peisaj sălbatic dar liniștitor, de plimbări prin păduri de carpeni, printre aluni, măcieși, păducel și alți copaci cu poamele copilăriei. Chiar dacă nu pare un mediu prielnic, mereu frumusețile stau ascunse în locuri greu de atins. Acest lucru se întâmplă și cu Garofița Albă de Stânci. 

Dacă pe platoul de deasupra Cheilor Turenilor își au cuiburi păsările răpitoare, fauna din interiorul cheilor este casa numeroaselor insecte şi amfibieni precum buhaiul de baltă și tritonul transilvănean.

Platoul Cheilor Turenilor și chiar pădurile neîmblânzite sunt locul perfect pentru escapade de weekend, cățărări și chiar pentru fotografii impresionante.   

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.