Skip to content
Cheile Borzestilor

Defileul Borzeştilor

Pentru ca jurnalul de vacanță al călătorului pe meleagurile județului Cluj să fie complet trebuie să parcugă, la pas, acest loc splendid care se află la doar 5 km distanță de Cheile Turzii. Bogăția Clujului constă în micile locuri săpate în inima munților, cum este și Defileul Borzeștilor. Datorită farmecului aparte și a peisajelor care te captivează, ele pot fi lezne încadrate în tolba de comori ale Transilvaniei. Cu denumirea populară de Cheile Borzeștilor, acestea au ajuns să fie declarate rezervație naturală încă din anul 1994. 

Pentru că s-a dorit o păstrare intactă a acestor comori, accesul se face doar pe jos, nicio urmă de mașină nu are voie să conturbe un loc perfect conservat,  așa cum doar mama natură o poate face. Putem ajunge aici atât dinspre Turda cât și dinspre Câmpeni,județul Alba, pe drumul național 75. Dacă pornim de la Turda,  borna kilometrică ne va arăta încă 4 km până la satul Buru, iar acela este momentul în care trebuie să ne oprim la Cabana cu același nume. Acolo, ne așteapă o parcare improvizată, aproape de poarta naturală care ne deschide drumul spre rezervația Defileului Borzeștilor. 

După primii pași, se deschide un colț de rai în care putem lezne constata că timpul pare că s-a oprit. Cu un aspect de sălbăticie, împăduriri parcă fără nicio noimă,  cu poteci strâmte pe albia unei văi care, fiind departe de ochii privitorului, a sculptat nestingherită aceste chei. Pe drumul nostru spre Defileul Borzeștilor întâlnim numeroase cascade, locuri unde ne putem opri pentru a asculta susurul apelor dar și cântecele păsărilor care locuiesc în acea pădure ferită de ochii oamenilor. 

Defileul, are un aspect de chei, de aici și denumirea populară de Cheile Borzeștilor, cu  versanţii împăduriţi, motiv pentru care flora este bine reprezentată de domeniul pădurii de fag în amestec cu gorun şi de plante specifice habitatelor forestiere şi stâncăriilor. Pădurile oferă condiţii bune de vieţuire mai multor mamifere, dar şi numeroaselor specii de păsări, reptile şi insecte.

Cheile Borzeștilor au fost formate în urmă cu milioane de ani, fiind opera exclusivă a Văii Borzești, vale care se varsă în râul Arieș între satele Buru și Moldovenești. Unicitatea acestora constă în faptul că sunt singurele Chei din marea familie a Apusenilor, pe care apa le-a sculptat în două direcții, atât înspre nord cât și înspre sud. Râul Arieș, cel care captează apa care străbate aceste chei, a avut și el un rol important. Odată cu adâncirea acestuia a început să capteze apele din apropiere, iar acest fapt a condus spre formarea cascadelor care astăzi ne încântă privirea.

Dacă drumețiile sunt ceva normal pentru dumneavoastră, vă recomandăm să nu alegeți potecile bătucite de pașii vizitatorilor, ci să urmați firul apei. Desigur, cu un echipament adecvat, fără frica de a vă uda și cel mai important, într-o zi din sezonul puțin ploios, pentru ca debitul văii să nu fie mare. 

Ce trebuie să ai la tine pentru o explorare amănunțită? 

Ei bine, echipamentul mai sus amintit, o condiție fizică bună, un aparat de fotografiat și încrederea că la final este mereu partea cea mai frumoasă. 

De ce spunem asta?

Pentru că la început se deschide, pentru ochii călătorului, porțiunea care cuprinde Cascadele Inferioare, minunate și spectaculoase, însă mai apoi urmează o porțiune monotonă, întunecoasă, cu mici defilee prea puțin luminate de soare, deoarece stâncile obturează lumina. După aproximativ 30 de minute de drumeție prin frumusețile naturii, ajungem la cascada mare, parte din Cascadele Superioare. Nu este o cascadă rapidă. Aici apa își alocă un timp lejer de curgere, fără a fi grăbită de un debit mare si zgomotos, dovadă a faptului că formarea acestor chei s-a făcut încet și minuțios fără a scăpa detaliile care cu adevărat contează. 

Chiar dacă alegem potecile marcate, cele oficiale, cărările pădurii ne descoperă sălbăticia locului și farmecul aparte pentru care sunt celebrii Munții Apuseni. 

Defileul Borzeștilor este locul ideal de contemplare a naturii și care îți oferă un peisaj desprins din basmele mult iubite ale copilăriei.