Skip to content
Baciu Gorge mixed nature reserve

Cheile Baciului

O altă arie protejată de interes național, aflată la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, sunt Cheile Baciului. Ele ocupă o suprafață de cca 3 hectare în nordul Pădurii Hoia, celebra pădure în care se presupune că se petrec fenomene neobișnuite dar și a cărei încărcătură de mister și paranormal atrage anual sute de turiști dornici să descopere ineditul. 

Aceste chei sunt înconjurate de copacii cu forme deosebite care fac parte din enigmatica atracție a Pădurii Hoia. 

Și cum istoria acestor calcare își are rădăcinile în epoca eocenă, conform documentațiilor comunei Baciu, rezervația naturală formată după săparea, de-a lungul miilor de secole, a acelor calcare eocene de către pâraiele Valea Lungă și Valea Popești, are o deosebită importanță geologică, paleontologică și botanică. Fiecare parte descrisă mai sus își are farmecul datorită unor particularități precum geologică – abrupturi calcaroase, stâncării, paleontologică- depozite fosiliere, botanică sau floristică – păduri în amestec, vegetaţie de pajişte şi stâncărie. 

Deși rezervația este întinsă pe o bucată mare din teritoriul Pădurii Hoia, Cheile Baciului acoperă doar 500 de metri, cu versanți asimetrici. Partea sudică, care ne captează atenția încă de la primul pas, este un amestec de păduri, ierburi și vegetație de stâncă, aranjate într-un mod ciudat, fapt care îi detemină pe mulți să considere că acestea sunt dovada unei prezențe supranaturale. Partea de nord este stâncoasă și abruptă, având prezența unor depozite fosiliere și fiind perfectă pentru micile escalade ale pasionaților de cățărări. 

Cheile Baciului sunt oaza de liniște de care ne putem bucura după doar 10 minute de condus. S-a decis păstrarea cât mai naturală a acestei zone, pentru a rămâne o urmă de sălbăticie aproape de inima orașului și a fi mereu o opțiune de escapadă din mediul epuizant al junglei urbane. Peisajele sunt o combinație între sălbatic și supranatural. Fiind o rezervație  foarte puțin atinsă de mâna oamenilor nu încetează să te surprindă. În amonte de Cheile Baciului, la marginea pădurii, acolo unde doar drumeții neobosiți ajung, se află un mic lac natural, nu prea adânc, dar care este precum cireașa de pe tortul călătorului.