Skip to content
Cheile Turzii

Cheile Turzii

La doar 40 de kilometri de Cluj – Napoca, Cheile Turzii sunt un spectacol stâncos, care datează de mii de ani și totuși într-o continuă schimbare datorită râului care încă își continuă meticulos procesul de coroziune. 

Fac parte din grupa Munților Trăscăului, care la rândul lor sunt delimitați la sud de către Valea Ampoiului, despărțindu-i, la nord, de Munții Metaliferi și Dealurile Clujului, iar la vest de Masivul Gilău – Muntele Mare. Aparent rupte de ei, prin cursul Văii Arieșului, Cheile Turzii sunt situate în extremitatea estică a Munților Apuseni, în prelungirea culmii Râmeți-Bedeleu-Ciumerna, o culme calcaroasă de origine jurasică. 

Munții Trăscăului, celebrii datorită reliefulul exocarstic, adăpostesc nu mai puțin de 22 de chei, printre care se numără și Cheile Turzii.  

Este foarte probabil că în timpul jurasicului, marii prădători, s-au plimbat pe aceste melaguri, însă urmele au fost lăsate de valea pe care astăzi o credem inofensiv de mică, cea a Hăjdatelor. Aceasta a fost sculptorul principal, desigur ajutată de timp, al culoarului stâncos cu o lungime de 1270 m, care împarte structura geologică a Cheilor Turzii în două masive, Culmea Mănăstirii și Dealul Sandului. Odată străpunse aceste masive de către Valea Hăjdatelor, fiind un meșter priceput și meticulos, fenomenul de străbatere a apei văii a dus la formarea celor mai înalți pereți verticali din cadrul Munților Apuseni, cu o desfășurare de cca. 250 m. 

Spectacolul modelat în stâncă, de-a lungul anilor, ne oferă astăzi oportunitatea de a ne putea bucura de o largă varietate de forme de relief carstic. 

Ajunși pe platoul dinspre satul Cheia, loc unde versanții inegali se dezvăluie ca un gigant trecut prin vreme și prin timp, putem lesne observa trecerile de la poteci line la pereți abrupți, de la stânci la grohotiș și chiar la vegetație abundentă. Întrând în inima cheilor, ni se dezvăluie peste 60 de grote de eroziune, pe marginea pârâului Hăjdate, grohotișuri, colțuri stâncoase și vegetație abundentă. 

Intrarea în Chei se face pe firul văii dinspre Cabana Cheilor Turzii, poteca ne deschide drumul spre lumea sălbatică de la poalele celor doi versanți. Aici descoperim pante acoperite cu vegetație, pâlcuri de pădure și o floră care cuprinde peste 1000 de specii floristice. Garofița albă, cimbrișorul și laleaua pestriță un unele dintre plantele cele mai comune întâlnite în Cheile Turzii.  

Cu cât înaintăm, traseul potecii devine tot mai îngust, strecurându-se paralel cu firul văii, unele porțiuni de trecere fiind amenajate direct în stâncă. Aproape de grohotișul Zurusului Lung, pe versantul drept, regăsim singurul izvor cu debit permanent din interiorul cheilor, Șipotul Cheilor, alimentat de apa precipitațiilor care se acumulează sub grohotișul Zurusului Cetății. 

Versanți, caracterizați prin plăci calcaroase distincte, găzduiesc numeroase peșteri și grote, cea mai lungă cavitate fiind Peștera Ungurească. Datorită cantităților reduse a apelor infiltrate, peșterile  fiind preponderent uscate, au favorizat habitare umană încă din preistorie. Dacă cu mii de ani în urmă peșterile erau locuite de oamenii preistorici, astăzi acestea sunt populate de multitudinea speciilor de lilieci. 

În rezervația naturală Cheile Turzii întâlnim numeroase specii de pești (zvârluga, cleanul), de amfibieni şi reptile (buhai de baltă, triton cu creastă, vipera comună), de păsări (privighetoarea, ciocănitoarea), toate aflate într-o armonie pe care doar natura o poate crea. 

Cheile Turzii au un caracter unic și anume faptul că pot fi traversate atât la nivelul văii, cât și pe deasupra versanților înalți, la o înălțime de 300 – 350 m. Pentru turiștii experimentați sau pentru cei însoțiți de ghizi montani, aceste chei oferă traseul de Via Ferrata.  Cu un echipament adecvat pentru cățărare, încăltăminte antiaderentă și pantaloni sport pentru o mobilitate ușoară, Via Ferrata străbate pe verticală cu un cablu metalic fix, o diferență de nivel de 200 m înălțime. Deși este un traseu solicitant, extraordinara priveliște care se descoperă privitorilor este fascinantă. Este foarte important să menționăm faptul că echipa Salvamont din Cheile Turzii vă poate oferi informații cu privire la acest traseu. Este lezne de înțeles că traseul nu este deloc ușor, iar timpul de parcurgere este de peste 3 ore.

Pentru cei care nu sunt pasionați de sporturile extreme și doresc să se bucure de o simplă plimbare prin Cheile Turzii, menționăm că aveți posibilitatea de a vă delecta cu observarea fenomenului de Birdwatching. Astfel puteți remarca cele peste 60 de specii de păsări care locuiesc în această rezervație. 

Website: www.turism-cheile-turzii.ro