Drumul Sării

Salina Turda
Salina Turda
Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Trasilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare și, de asemenea, o bază de agrement și tratament. Printr-un amplu proces de modernizare, în mină au fost amenajate: un lift panoramic, o pistă de minigolf, două piste de minibowling, un teren de sport şi un amfiteatru, care găzduieşte diverse evenimente.

De asemenea, în incintă funcţionează şi un carusel care oferă o imagine panoramică asupra Minei Rudolf. În Mina Terezia a fost amenajat un lac subteran ce oferă posibilităţi pentru o plimbare cu barca, la 112 m în adâncul muntelui de sare. Mina Ghizela a fost amenajată pentru a deservi exclusiv activităţii de tratament balnear.
Salzbäder Turda
Băile Sărate Turda
Lacurile sărate Turda sunt situate pe un masiv de sare. În prezent, există mai multe lacuri sărate dintre care cele mai importante sunt lacul (ştrandul) Roman şi lacul Durgău, datorită cărora în jurul anului 1840, au fost înfiinţate Băile Sărate Turda.

În afara lacurilor, în vecinătatea ștrandului Roman se găsește o bază de tratament, care funcționează pe toată perioada anului. Acesta pune în valoare proprietățile terapeutice ale băilor sărate prin tratamente pentru diverse afecțiuni precum: reumatism, sechele post-traumatice, afecţiuni ale sistemului nervos, tulburari de circulaţie periferica, afecţiuni respiratorii cronice, etc.
Băile Cojocna
Băile Cojocna
Băile se află în comuna Cojocna, la 25 km de municipiul Cluj-Napoca. În zonă au existat vechi exploatări de sare. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare s-au format mai multe lacuri saline, iar apa acestora a dobândit proprietăţi terapeutice.

Două dintre lacuri au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii, iar în perioada iernii funcţionează un bazin acoperit cu apă sărată încălzită. În afară de agrement, băile sunt indicate pentru tratarea unor afecţiuni precum: boli ale aparatului locomotor, reumatismul cronic, boli ale sistemului nervos, boli ginecologice şi dermatoze cronice.
Stufărișurile de la Sic
Sic
La 15 km de municipiul Gherla se gasește o localitate cu un specific aparte-Sic. Dezvoltată în zona unde în perioada Imperiului Roman și a Evului Mediu se exploata sarea, acest sat păstrează încă ritmul vieții tradițonale a comunității maghiare, care este majoritară aici.

Principalele monumente arhitectonice ale zonei sunt cele două biserici – biserica reformat calvină din secolul al XIII-a, ce aparține stilului gotic și biserica ortodoxă de lemn din anul 1731.
Balnear Park Toroc
Parcul balnear Toroc din Dej
Parcul balnear care are o suprafaţă de 40.000 de mp, a fost inaugurat în 2010 şi cuprinde: un lac cu apă sărată, piscine interioare și exterioare cu apă dulce pentru copii şi adulţi, căzi de hidromasaj cu apă sărată încălzită, saună umedă cu cromoterapie, plajă de nisip și de iarbă, terenuri de fotbal, tenis, volei, baschet.