Atracții naturale
Cheile Turzii
Cheile Turzii sunt situate la 7 km de municipiul Turda, au o lungime de cca. 2 km şi o desfăşurare pe verticală de aproximativ 200 de metri. Acestea oferă un peisaj carstic superb: stânci înalte şi abrupte, precum şi creste ascuţite potrivite pentru activităţi de escaladă cu diferite grade de dificultate.
Cheile Turenilor
Cheile Turenilor sau Cheile Turului, situate în apropierea Cheilor Turzii, au o lungime de cca. 2 km, cu pereţi înalţi, fiind „sculptate” de Pârâul Racilor. Aici întâlnim numeroase repezişuri şi mici cascade în albie precum şi versanţi ce adăpostesc numeroase cavităţi.
Cascada Vălul Miresei
Cascada Răchiţele sau Vălul Miresei este o cădere de apă în trei trepte, având o înălţime de 30 de metri, aflată în Munţii Apuseni la o altitudine de cca. 1000 m. Datorită marmitelor cascadei, apa se dispersează în aşa fel încât se aseamănă foarte mult cu un voal alb, de unde vine şi numele cascadei.
Lacul Gilău
Lacul Gilău este un lac de acumulare amplasat în amonte de confluenţa Someşului Cald cu Someşul Rece, format în urma construirii barajului hidrocentralei în anul 1972. Este unul din pricipalele lacuri de agrement ale Clujului, având o suprafaţă de aproximativ 70 de ha. În aval de baraj funcţionează una din cele mai importante păstrăvării din ţară.
Lacul Drăgan
Lacul Drăgan se află situat la confluenţa râului Drăgan cu râul Sebeşel. Barajul asigură debitul necesar pentru hidrocentrala Remeţi, aflată în Valea Iadului, are o înălţime de 120 de m şi cea mai mare deschidere a coronamentului din România. Zona este de un pitoresc unic cu defilee intramontane spectaculoase ce favorizează activităţi sportive de tip off-road şi mountain-bike.
Lacul Beliș-Fântânele
Lacul Beliş-Fântânele se încadrează în categoria lacurilor artificiale de acumulare, fiind localizat la confluenţa dintre Munţii Gilăului, Munţii Vlădeasaşi Muntele Mare. Pe malurile acestuia se găseşte statiunea turistică Fântânele.
Între anii 1970-1974, pentru a se realiza barajul, satele aflate pe Valea Someşului Cald au fost strămutate. În verile secetoase, atunci când debitul lacului este foarte mic, se pot observa ruinele bisericii din Giurcuţa de Jos.
Între anii 1970-1974, pentru a se realiza barajul, satele aflate pe Valea Someşului Cald au fost strămutate. În verile secetoase, atunci când debitul lacului este foarte mic, se pot observa ruinele bisericii din Giurcuţa de Jos.
Lacul Tarnița
Lacul Tarniţa este un lac de acumulare amplasat pe râul Someşul Cald. Acesta are o suprafaţă de peste 200 de ha, iar barajul existent este construit din beton în formă de arc, cu o înălţime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 232 de m, având ca principal scop producerea de energie electrică. Pe lac se organizează de către asociaţii cu profil sportiv diferite concursuri de înot sau pescuit sportiv.
Lacul Știucii
Lacul Ştiucii este o arie protejată de intresnaţional, situată în comuna Fizeşu Gherlii. Ştiuca, specia piscicolă dominantă a lacului, a dat rezervaţiei această denumire. Rezervaţia are o suprafaţă aproximativă de 57 de ha, fiind prezente şi zone de stufăriş. Acest mediu a favorizat dezvoltarea unei biodiversităţi de faună şi floră aproape similară ca număr de specii cu cea din Delta Dunării.
Stațiunea Muntele Băișorii
Staţiunea este situată la poalele Muntelui Marela altitudini cuprinse între 1200-1400 metri. Iarna, cea mai mare atracţie a zonei o reprezintă pârtiile amenajate de schi şi de snowboard. În celelalte perioade ale anului, stațiunea este vizitată datorită frumuseţilor naturale pe care le oferă. Traseele marcate pot fi folosite pentru activităţi precum ciclism montan şi drumeţii.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.