Skip to content

Turist în Cluj: cum să petreci 2 zile captivante în Inima Transilvaniei

Turist în Cluj cum să petreci 2 zile captivante în Inima Transilvaniei 1

Sugestii pentru o mini-vacanță de succes  

Alcătuirea itinerarului perfect pentru o vacanță de doar 2 zile nu este o sarcină prea ușoară pentru un turist în Cluj. Pe teritoriul întregului județ există atât de multe bijuterii turistice, încât procesul de selecție a celor ce vor face parte din lista mini-vacanței tale poate fi îngreunat. 

Așadar, în cele ce urmează, venim în ajutorul tău și îți sugerăm câteva destinații și obiective turistice palpitante pe care le poți descoperi în cele 2 zile petrecute în județul Cluj.  

Satul Feleacu, cel mai vechi sat românesc din județul Cluj 

Situat la doar 7 kilometri distanță de municipiul Cluj-Napoca, satul Feleacu reprezintă cel mai vechi sat românesc din județul Cluj, fiind atestat documentar de peste 650 de ani. Din acest motiv, este un punct de pornire ideal pentru vacanța ta spontană. 

Feleacu a fost un reper fundamental în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, devenind în secolul al XVII-lea unul dintre cele mai importante centre iconografice ale regiunii. 

Muzeul Mănăstirii Feleacu este un obiectiv deosebit, ce merită vizitat dacă ajungi în zonă. Acesta este organizat în 2 spații de expunere, unul situat în incinta Mănăstirii „Sfânta Troiță” și unul în pronaosul Bisericii Ortodoxe „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, unde sunt expuse costume tradiționale ale comunității zonei, dar și colecții impresionante de cărți de cult și icoane.

Turist în Cluj cum să petreci 2 zile captivante în Inima Transilvaniei 2

În curtea mănăstirii, vei descoperi o minunată casă-muzeu, ce este o copie fidelă a unei gospodării românești de secol XIX din Feleacu. Gospodăria impresionează prin autenticitatea prin care sunt redate atât stilul arhitectonic, cât și exponatele din interior. 

De asemenea, fiind așezat pe masivul Feleacului, aici se află și una dintre pârtiile de schi disponibile în județ. Așadar, dacă ești iubitor al sporturilor de iarnă și te afli prin județul Cluj în timpul anotimpului alb, nu uita că te poți bucura de pasiunea ta la doi pași de municipiul Cluj-Napoca.

Conectează-te cu natura 

Următoarele obiective pe care le propunem pentru itinerarul tău reprezintă două dintre cele mai frumoase atracții naturale din județ. Acestea sunt Cheile Turzii și Cheile Turenilor.  

Turist în Cluj cum să petreci 2 zile captivante în Inima Transilvaniei 3

Mai puțin de 30 de minute despart satul Feleacu de Cheile Turenilor. Rezervația naturală de aici reprezintă o arie protejată de interes național, care impresionează prin decorațiunile carstice ale pereților săi înalți, dar și prin numeroase cascade, marmite și peșteri. 

Paralel celor menționate anterior, sunt Cheile Turzii, rezervația de aici făcând parte din lista U.N.E.S.C.O. ale celor mai de seamă monumente ale naturii. Aici, vei fi încântat de formele deosebite ale reliefului carstic și de vegetația abundentă formată din peste 1000 de specii de plante. 

Aceste 2 destinații sunt incluse în mai multe trasee montane din județ. La sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Cluj, situat pe strada Memorandumului nr.21, Cluj-Napoca, ai posibilitatea de a intra în mod gratuit în posesia unor hărți ale traseelor montane, dar și a altor materiale informative disponibile în 8 limbi străine. 

Descoperă bijuteriile municipiului Turda 

Municipiul Turda de astăzi este situat în locul fostei așezări antice ce purta numele de Potaissa. Datorită semnificației istorice pe care o deține, Turda este un oraș ce merită vizitat, oferind obiective turistice captivante și valoroase. 

Descoperă fascinanta poveste a orașului antic la Muzeul de Istorie Turda, ce deține un patrimoniu impresionant de cca. 40.000 de bunuri culturale mobile. Exponatele pe care le vei descoperi aici datează începând cu epoca preistorică, regăsindu-se inclusiv artefacte din epoca romană, a migrațiilor și nu numai. 

Turist în Cluj cum să petreci 2 zile captivante în Inima Transilvaniei 4

Nu în ultimul rând, poți încheia mini-vacanța ta cu unul dintre cele mai spectaculoase obiective din Transilvania, Salina Turda. Aici, vei avea ocazia să descoperi nu doar o simplă salină și un muzeu al mineritului în sare, ci o adevărată lume subterană. 

După lucrările de modernizare ce au avut loc în anul 2008, Salina din Turda a devenit o importantă bază de agrement și tratament, primind anual numeroși turiști din toate colțurile lumii. În cadrul salinei, te vei putea relaxa împreună cu cei dragi jucând un tenis de masă sau bowling sau făcând o plimbare cu barca pe misteriosul lac subteran. 

Vizitând aceste obiective, suntem convinși că vei avea parte de 2 zile pline de entuziasm, natură, istorie și relaxare, ce te vor determina să revii și cu altă ocazie, dar într-un sejur mai lung. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn