Skip to content

Muzeul Mănăstirii Feleacu

Satul Feleacu a reprezentat un reper important în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania: în secolul al XI-lea se întâlnește în zonă o mănăstire, în secolul al XV-lea, Feleacul a fost reședința mitropolitului ortodox român al Transilvaniei, iar, începând cu secolul al XVII-lea, devine unul din centrele iconografice importante ale regiunii prin școala de pictură bisericească pe lemn ai cărei corifei au fost pictorii Nistor și Nichita.

În prezent, la inițiațiva starețului Alexandru Ghenț, a fost organizat un muzeu al mănăstirii cu două spații de expunere: unul aflat în incinta mănăstirii și un spațiu muzeal aflat în incinta bisericii monument istoric Sf.Cuvioasă Paraschiva, fosta catedrală a Arhiepiscopiei de Feleac din secolul al XV-lea.

În incinta curții mănăstrii se află o casă muzeu. Ea este o copie fidelă a unei gospodării românești din Feleacu de secol al XIX-lea, redând fidel atât în exterior cât și în interior o astfel de gospodărie atât arhitectonic cât și prin exponatele din interior.

 În pronaosul bisericii monument istoric Sf. Cuvioasă Paraschiva a fost amenajat un spațiu muzeal cu vitrine în care sunt expuse costume tradiționale ale comunității din Feleacu, fotografii document, o colecție de carte de cult ce aparține patrimoniului național de carte veche românească, iar, în pronaos, întâlnim o colecție impresionantă de icoane  pe sticlă pictate în tehnica școlii iconografice de la Nicula și icoane pe lemn de secol al XVII-lea pictate de maeștrii școlii din Feleacu.

Adresa: Sat Feleacu, Comuna Feleacu