Adresa: sat Feleacu, comuna Feleacu
Telefon: (004) 0264-237.257, (004) 0744-697.409
Satul Feleacu a reprezentat un reper important în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania: în secolul al XI-lea se întâlnește în zonă o mănăstire, în secolul al XV-lea Feleacul a fost reședința mitropolitului ortodox român al Transilvaniei, iar începând cu secolul al XVII-lea devine unul din centrele iconografice importante ale regiunii prin școala de pictură bisericească pe lemn ai cărei corifei au fost pictorii Nistor și Nichita.
În prezent, la inițiativa starețului Alexandru Ghenț, a fost organizat un muzeu al mănăstirii cu două spații de expunere: unul aflat în incinta mănăstirii și un spațiu muzeal aflat în incinta bisericii monument istoric Sf. Cuvioasă Paraschiva, fosta catedrală a Arhiepiscopiei de Feleac din secolul al XV-lea.
În incinta curții mănăstirii se află o casă muzeu. Ea este o copie fidelă a unei gospodării românești din Feleacu de secol al XIX-lea, redând fidel atât în exterior cât și în interior o astfel de gospodărie atât arhitectonic cât și prin exponatele din interior.
În pronaosul bisericii monument istoric Sf. Cuvioasă Paraschiva a fost amenajat un spațiu muzeal cu vitrine în care sunt expuse costume tradiționale ale comunității din Feleacu, fotografii document, o colecție de carte de cult ce aparține patrimoniului național de carte veche românească, iar în pronaos, întâlnim o colecție impresionantă de icoane pe sticlă pictate în tehnica școlii iconografice de la Nicula și icoane pe lemn de secol al XVII-lea pictate de maeștrii școlii din Feleacu.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.