Skip to content
Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Paraschiva din Feleacu, o cladire mica cu acoperis rosu din tigla, amplasata intr-o zona linistita si verde

Biserica Ortodoxa Sfânta Cuvioasă Paraschiva din Feleacu

În satul Feleacu, la 8 km de municipiul Cluj-Napoca, pe drumul ce face legătura între municipiul Cluj-Napoca și Turda, domnitorul Ștefan cel Mare al Moldovei ctitorește biserica arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”. Biserica a fost finalizată în timpul mitropolitului Daniil, în jurul anului 1488, și a fost pentru câteva decenii Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei. Construită în stil gotic, biserica se aseamănă cu cele construite în Moldova, cu două portaluri de tip diferit. Unul se afla pe partea de vest a bisericii pentru accesul femeilor, iar cel de al doilea se afla pe latura de sud pentru a facilita accesul bărbaților în naos.  

În interior se păstrează pictură din secolul al XVIII-lea, bolta gotică a catapetesmei fiind pictată în tehnica frescă de către pictorii școlii de iconografie de la Feleacu. Icoanele împărătești de la Feleacu sunt pictate de către Nistor Zugravul, unul din maeștrii picturii bizantine din Transilvania, una din icoane fiind datată din anul 1770. Începând cu secolul al XVIII-lea, Feleacu devine unul din centrele iconografice importante ale Transilvaniei.  În interiorul bisericii, în prezent, se regăsește o colecție impresionantă de icoane pe sticlă și o expoziție permanentă cu documente și costume tradiționale ale comunității din Feleacu. 

În prezent, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, se mai oficiază slujbe religioase doar ocazional.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.