Skip to content

În vizită acasă la Matei Corvin: 2 monumente din Cluj ce amintesc de regele maghiar

Despre regele Matei Corvin și monumentele ridicate în onoarea lui

Casa Matia din Cluj-Napoca este una dintre principalele atracții pe care turiștii abia așteaptă să le vadă atunci când vizitează orașul. Locul nașterii marelui rege maghiar a stârnit curiozitatea turiștilor începând încă din secolul al XVI-lea. 

Edificiul ce a făcut cândva parte din Vechea Cetate a Clujului, împreună cu statuia lui Matei Corvin, de asemenea, reprezintă două monumente istorice emblematice pentru oraș, așadar credem că ar fi interesant să aflăm puțin despre povestea din spatele lor. 

Cine a fost Matei Corvin?

Regele Matia Corvin (Hunyadi Mátyás) a fost unul dintre cei mai renumiți regi ai Ungariei. Acesta s-a născut în anul 1443 la Cluj. A fost fiul românului Iancu de Hunedoara și al nobilei maghiare Elisabeta Szilagy, devenind, încă de pe atunci un simbol al caracterului multietnic al Transilvaniei din acele vremuri. A fost ales rege al Ungariei în anul 1458 de către Dieta Națională reunită la Buda, la vârsta de numai 14 ani, fiind, de altfel, și primul rege fără sânge regesc.

În vizită acasă la Matei Corvin 2 monumente din Cluj ce amintesc de regele maghiar 2

De-al lungul timpului, regele a purtat întotdeauna drag de orașul său natal, oferindu-i numeroase privilegii și ocrotindu-l pe parcursul domniei sale. Datorită acestui aspect, dar și prin nașterea sa, regele Matia Corvin, în limbaj popular Matei Corvin, este considerat a fi un simbol al Clujului.

Casa Matia Corvin din Cluj

O străduță veche, pietruită, care leagă strada Memorandumului de Piața Muzeului, găzduiește de sute de ani faimoasa Casă Matia Corvin din Cluj. Acesta este locul în care s-a născut regele maghiar și care menține vie amintirea trecutului. 

Casa Matia Corvin din Cluj este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș și este de o unicitate arhitecturală aparte. Reprezintă cu succes perioada de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist, în fațada ei regăsindu-se elemente specifice fiecăruia din aceste stiluri arhitecturale.

În vizită acasă la Matei Corvin 2 monumente din Cluj ce amintesc de regele maghiar 3

Edificiul poate fi vizitat zilnic în interior, în intervalul orar 10-16, accesul publicului fiind, însă, limitat doar la holul de intrare în clădire. De asemenea, chiar lângă se poate admira și Casa Heltai, un alt monument istoric al orașului ce datează din același secol. 

În prezent, Casa Matei Corvin din Cluj găzduiește sediul Universității de Artă și Design a orașului.

Ansamblul Monumental Matei Corvin

La mai puțin de 5 minute de mers pe jos de la locul nașterii marelui rege, a fost ridicată statuia lui Matei Corvin, situată chiar în spatele Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”.

Ansamblul statuar a devenit în timp unul dintre semnele distinctive ale orașului Cluj-Napoca. 

Statuia lui Matei Corvin îl întruchipează pe regele maghiar înconjurat de reprezentările celor 4 comandanți ai săi, anume Blasiu Magyar, Ștefan Szapolyai, Paul Chinezu și Ștefan Bathory. 

În vizită acasă la Matei Corvin 2 monumente din Cluj ce amintesc de regele maghiar 4

De asemenea, în anul 1900, monumentul ridicat în onoarea regelui Matei Corvin a fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris.

Așadar, când faci o vizită în orașul natal al lui Matei Corvin, aceste două atracții nu trebuie să le ratezi. Bineînțeles, istoria bogată a orașului Cluj-Napoca i-a oferit și alte monumente și obiective istorice captivante care merită vizitate, precum: Bastionul Croitorilor, statuia lui Baba Novac, Cetățuia, și numeroase alte statui și muzee.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn