O listă a celor mai impresionante muzee din Cluj
Lista de muzee UBB este una destul de lungă, Universitatea Babeş-Bolyai jucând un rol important în conservarea patrimoniului cultural și istoric al zonei. Astfel, vizitând expozițille pe care le pune la dispoziție, vei avea ocazia să călătorești prin secole întregi de istorie, cultură și civilizație.
Printre cele mai fascinante exponate se numără fosilele de dinozauri transilvăneni ale Muzeului de Paleontologie şi Stratigrafie, speciile străvechi de faună și floră de la Muzeul Zoologic, respectiv Muzeul Botanic, reptilele vii de la Vivariu, meteoriții și cristalele Muzeului de Mineralogie, precum și istoria învățământului clujean, capturată în fotografii de epocă, prezente la Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai.
Este, important, așadar, să faci o oprire în fiecare locație și să te bucuri de fiecare călătorie culturală în parte. Cu siguranță, vei descoperi exponate de-a dreptul fascinante! Pentru a-ți da o mână de ajutor în organizarea unui tur ca la carte, iată o listă completă cu muzee UBB pe care nu trebuie să le ratezi:
Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie
Locație: Strada I. C. Brătianu, nr. 2
Orar: Închis temporar pentru renovări
Indiferent că ești pasionat de istorie sau nu, fosilele dinozaurilor care au populat odinioară spațiul transilvănean nu au cum să te lase indiferent. Alături de acestea, la Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie poți descoperi plante fosile, animale vertebrate și nevertebrate din țară sau din Europa, întreaga colecție surprinzând evoluția din Paleozoic și până în Pleistocen.
Pe lângă acestea, există colecții de fosile noi pentru știință, precum și o mulțime de roci și fosile cu importanţă stratigrafică. Suplimentar, în funcție de perioadă, se pot vizita și diverse expoziții temporare.
Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei
Locație: Strada Croitorilor, nr. 13, et. 1
Orar: Luni-Vineri, 12.00-15.00
Găzduit de Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” din Cluj, Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei este o apariție destul de recentă pe lista de muzee UBB, fiind inaugurat în anul 2017.
Pe lângă obișnuitele izvoare istorice scrise, vizitatorii au acces și la o serie de documente fotografice, artistice și multimedia (proiecții cu mărturisiri ale supraviețuitorilor), ceea ce creează o experiență cu adevărat completă pentru toți cei care decid să treacă pragul muzeului.
Alternativ, muzeul se poate vizita și online, accesând adresa Muzeului Virtual, holocausttransilvania.ro Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei surprinde fenomenul Holocaustului în toată complexitatea sa, ceea ce reprezintă o premieră în lume.
Muzeul de Istorie al Universității
Locație: Strada M. Kogălniceanu, nr. 4, et. parter
Orar: Luni-Vineri, 09:30-13:30
Documente, cărți poștale, fotografii, medalii, publicații și lucrări științifice – toate acestea suprind evoluția colegilor, facultăților și universităților care au existat în Cluj-Napoca, începând cu secolul al XVI-lea și până în prezent.
Dintre cele mai importante universități și decade menționăm Universitatea maghiară „Francisc Iosif” din perioada Imperiului Austro-Ungar (1872-1918), Universitatea românească din Cluj (este prezentat mediul academic din perioada interbelică), apoi viața academică în perioada comunistă, marcată de universitățile „Victor Babeş” (românească) şi „Bolyai” (maghiară), unificate ulterior prin Universitatea Babeş-Bolyai.
Muzeul Botanic
Locație: Strada Republicii, nr. 42, în cadrul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”
Orar: Luni-Vineri, 08:00-15:00
Muzeul Botanic din Cluj-Napoca îți dezvăluie universul fascinant al plantelor prin exponate din toată lumea. Speciile de plante sunt conservate atât pe cale uscată (prin presare sau mulaje tridimensionale), cât și pe cale umedă, în diferite lichide conservante. Diversitatea exponatelor este completată, totodată, de turnante și tablouri care înfățișează diferite specii vegetale întâlnite pe glob: de la tufărişurile xerofile mediteraneene, până la confierele europene, asiatice și americane.
Printre altele, colecția Muzeului Botanic include specii de plante medicinale, plante aromatice și condimentare, semințe de palmieri și vegetale care surprind întreaga evoluție a regnului (bacterii, alge, ciuperci, licheni, muşchi, ferigi, gimnosperme şi angiosperme).
Muzeul Zoologic
Locație: Strada Clinicilor, nr. 5-7
Orar: Marți-Vineri, 10:00-16:00; Sâmbătă-Duminică, 10:00-14:00
Fiind unul dintre cele mai mari muzee de profil din România și deținând câteva dintre cele mai vechi colecții din țară, Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca te invită să descoperi o mare parte dintre speciile de animale de la noi, dar și câteva exemplare specifice faunei prezente în diferite colțuri ale lumii.
Muzeul este structurat în 4 încăperi diferite, dintre care 3 sunt rezervate colecției permanente, iar una expozițiilor temporare. Organizarea exponatelor este realizată după criteriul evolutiv, de la categoria nevertebratelor (protozoare, spongieri, celenterate, viermi, moluşte, crustacee, insecte şi echinoderme) și precordatelor, la păsări și mamifere, acestea fiind grupate atât pe familii, cât și în diorame (vitrine tematice): Delta Dunării, Păsări din stufăriş, Păsări răpitoare I, Păsări răpitoare II, Câmpia Bărăganului şi Supravieţuirea iarna.
Vivariul
Locație: Strada Clinicilor, nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie
Orar: Marți-Vineri, 10:00-16:00; Sâmbătă-Duminică, 10:00-14:00
Deschis în 2001, Muzeul Vivariu cuprinde o colecție de peste 60 de specii de animale vii, găzduite și îngrijite într-un mediu ce recreează condițiile habitatului natural. Printre exponatele cu viață se numără păsări de mici dimensiuni, amfibieni, artropode și pești.
În calitate de vizitator, poți observa animalele în mediul lor natural, poți asista și observa diferite comportamente ale acestora (hrănire, reproducere, apărare) dar și interacționa cu ele, însă doar în condiții controlate.
Muzeul de Mineralogie
Locație: Strada M. Kogălniceanu, nr.1, sălile P2-P4
Orar: Marți-Vineri, 10:00-16:00
Dacă rocile, pietrele prețioase sau meteoriții sunt printre subiectele tale de interes, trebuie neapărat să faci o vizită la Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca.
Cu peste 8000 de exponate prezente în colecția permanentă, muzeul bifează câteva premiere și recorduri la nivel național: singura colecție propriu-zisă de meteoriți din România, cea mai variată colecție pietre preţioase şi fine prelucrate, cea mai bogată colecție de pietre de podoabă din țară, precum și una dintre cele mai bogate și diversificate colecții de aur.
Muzeul Memorial „David Prodan”
Locație: Strada Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7
Orar: Luni-Vineri, 09:00-13:00
Muzeul Memorial „David Prodan” este găzduit chiar de vechea locuință a academicianului istoric, vizitatorii putând admira și astăzi camera de lucru în care au luat naștere operele monumentale „Supplex Libellus Valachorum”, „Răscoala lui Horea”, „Problemele iobăgiei în Transilvania 1700-1848” ș.a.
Cu un impact deosebit în dezvoltarea infrastructurii culturale a Clujului postbelic, numele lui David Prodan este legat de destinul unor instituții de seamă precum Institutul de Istorie „George Barițiu”, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Române sau Universitatea Babeș-Bolyai.
Muzeul Memorial găzduiește o serie de obiecte personale, precum și o colecție de fotografii, scrisori și manuscrise care-i aparțin istoricului.
Cât costă să vizitezi aceste muzee UBB?
În încheiere, am dori să-ți dăm câteva informații și despre taxa de intrare la aceste muzee, în cazul în care dorești un tur complet. Pentru adulți, aceasta variază între 4-11 lei, iar Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei permite intrare liberă. Copii au și ei prețuri între 2-4 lei, iar toți studenții și angajații UBB beneficiază de acces gratuit în orice muzeu al instituției, pe baza legitimației.
Te invităm, așadar, să studiezi cu atenție lista și, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, să vizitezi cât mai multe colecții de exponate.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere!