Skip to content

Ansamblul Monumental Matei Corvin

Statuia lui Matei Corvin, în fapt ansamblul sculptural ce îl are în centru pe regele maghiar Matthias Corvinus (1443-1490) este amplasat în Piaţa Unirii, spaţiu public central al oraşului medieval Klausenburg, la aproximativ 500 de metride casa în care s-a născut acesta în anul 1443 ca fiu al lui Iancu de Hunedoara (1407-1456) şi al Elisabetei, devenit rege al Ungariei.

Macheta acestei statui a fost realizată de către sculptorii Janos Fadrusz şi Lajos Pakey,obţinând în 1900 marele premiu al Expoziţiei Universale de la Paris.

Matei Corvin este înconjurat de patru conducători contemporani: Blasiu Magyar- comadantul Armatei Negre, Ştefan Zapolya – al doilea om în statul maghiar, Paul Chinezul banul-comitele de Timiş, Ştefan Bathory, voievod al Transilvaniei. Monumentul este realizat din bronz şi a fost inaugurat în 1902. În anul 1919, istoricul Nicolae Iorga intervine pentru păstrarea monumentului pe actualul amplasament, plasând o plăcuţă pe postament în care se precizaşi originea română a regelui maghiar.