Skip to content
Tailors' Tower

Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca

Bastionul sau Turnul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului, ridicat în secolul al XV-lea, prima atestare documentară datând din timpul regelui Ungariei Matia Corvin. Acest bastion şi-a primit numele după breasla croitorilor care aveau obligaţia să-l întreţină şi să păzească oraşul în acel punct, fiind singurul turn al cetăţii care s-a păstrat intact până în prezent. 

O serie de evenimente înspăimântătoare au avut loc aici de-a lungul istoriei. Cea mai notabilă este uciderea lui Baba Novac, fost general al lui Mihai Viteazul. Eroul de război a fost capturat de către nobilii maghiari, după bătălia de la Mirăslău din 1601 și ars pe rug pentru presupusă trădare. Trupul său neînsuflețit a fost tras în țeapă și pus pe Drumul Feleacului, în apropierea bastionului. O statuie a fost creată în memoria sa și plasată în fața bastionului în 1975.

 În forma actuală a rămas de la ultima mare reconstrucţie din anii 1709-1711, făcută de austrieci, când au fost aduse peste 150 de căruţe cu piatră. Turnul a mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a vrut deschiderea unui muzeu de istorie al orașului Cluj, dar autorităţile comuniste de la acea vreme s-au opus.

Recent restaurat, Turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de Cultură Urbană”, care cuprinde o cafenea literară, o sală de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

Website: facebook.com/bastioncluj