Unicitate și armonie în centrul municipiului Cluj-Napoca
Strada în oglindă Cluj este o zonă aparte a orașului Cluj-Napoca, un obiectiv unic în Transilvania care impresionează zi de zi privirile fiecărui trecător în parte. Aceasta reprezintă, de altfel, și un simbol al orașului, așa că te invităm să o descoperi.
Unde se află strada în oglindă din Cluj și de ce este denumită astfel?
Strada în oglindă din Cluj este situată chiar în centru orașului, legând Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Piața Unirii cu Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Piața Avram Iancu.
Denumirea acesteia se datorează celor două clădiri simetrice aflate în partea vestică a străzii, cunoscute drept Casele Statusului Romano-Catolic. Situate, mai exact, între Palatul Bánffy și casa Wolphard-Kakas, clădirile oferă o armonie deosebită zonei.
Casele Statusului Romano-Catolic reușesc cu succes să îți trezească dorința de a înainta pe strada în oglindă din Cluj și de a descoperi ce alte bijuterii arhitecturale sunt ascunse aici.
Povestea străzii unice din Transilvania
Suntem convinși că ești curios să afli povestea acestei străzi unice în Transilvania. Până la finalul secolului al XIX-lea, în jurul Bisericii Sfântul Mihail se aflau numeroase case cu prăvălii ce aparțineau bisericii catolice. Din cauza inesteticii lor, municipalitatea a decis să le demoleze, construindu-se în locul acestora cele mai elegante palate ale Clujului secolului al XIX-lea.
Clădirile construite în oglindă au fost ridicate la finalul anului 1899. Responsabilul de maiestuosul ansamblu arhitectonic a fost arhitectul Ignác Alpár, care s-a inspirat din lucrările de la Paris ale arhitectului Hausmann.
Stilul arhitectural după care au fost realizate frumoasele construcții în oglindă este neobarocul, comun acelor vremuri. Colțurile acestora de la intersecția străzii Iuliu Maniu cu Piața Unirii sunt rotunjite, iar turlele acoperite de coifuri decorate accentuează structura lor într-un mod deosebit și eclectic.
La sfârșit de secol XIX – început de secol XX, strada în oglindă din Cluj găzduia numeroase spații comerciale elegante, birouri de avocatură și apartamente rafinate, specifice perioadei.
De neratat într-o vizită la Cluj
O plimbare în jurul acestei unice și armonioase străzi din centrul orașului nu trebuie să lipsească din itinerarul nici unui turist. De asemenea, în imediata apropiere poți găsi și alte obiective turistice care merită explorate, precum statuia lui Matei Corvin, statuia lui Avram Iancu, statuia Lupa Capitolina, fostul Hotel Continental, Palatul Josika și multe altele.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere!