Skip to content
Intrarea principală a Cetății Gherla, impunătoare și bine conservată, evocă măreția arhitecturii de odinioară

Cetatea Gherla

Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi) construită în stil renascentist, se află pe malul drept al râului Someşul Mic, în municipiul Gherla. Este atestată documentar din anul 1540, fiind construită la ordinul episcopului de Oradea, Gheorghe Martinuzzi, trezorier şi guvernator al Transilvaniei.

Cetatea a fost ridicată după planurile arhitectului Domenico da Bologna, sub forma unui patrulater cu bastioane de apărare la colţuri, înconjurat de ziduri groase şi un şanţ cu apă, iar intrarea şi ieşirea din cetate se făcea pe un pod mobil, existând şi accesul prin tuneluri subterane.

De-a lungul timpului cetatea a aparţinut mai multor familii nobiliare, printre care și principilor Transilvaniei, Sigismund Báthory şi Gheorghe Rákóczi al II-lea. Deoarece nu mai prezenta importanţă strategică, împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla în închisoare centrală pentru Transilvania. În anul 1913 închisoarea este transformată în institut de prevenţie pentru minori, unde copii studiau şi învăţau diverse meserii.

În timpul comunismului, închisoarea Gherla a cunoscut două perioade distincte: anii 1945-1964 închisoare politică, respectiv anii 1964-1989 închisoare pentru deţinuţi de drept comun. După anul 1989 închisoarea Gherla, una dintre cele mai vechi din România, a devenit penitenciar de maximă siguranţă.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.