Skip to content
Castrul roman Potaissa

Castrul roman Potaissa

Cel mai important monument istorico-arheologic al Potaissei, municipiul Turda de astăzi, este Castrul Legiunii a V-a Macedonica, construit pe platoul Dealul Cetăţii, cu scopul de a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Acesta reprezintă cel mai mare castru cu funcționare îndelungată din această provincie romană.

Cetatea era în formă de dreptunghi, cu laturile de aproximativ 400-500 m, o suprafaţă de peste 20 ha şi adăpostea cca. 5000 de militari. Zidurile de apărare aveau o grosime de aproximativ 2 m, fiind realizate din mortar şi piatră, în faţa acestora existând un şanţ cu apă lat de 12 m. Cea mai importantă clădire din castru a fost cea a comandamentului, fiind una din cele mai mari clădiri de comandament cunoscute în Dacia (cca 1 ha).

În anul 274 Legiunea a V-a Macedonica, împreună cu celelalte trupe romane, s-au retras din Dacia. În ruinele acestei construcții s-a descoperit cea mai bogată categorie de material arheologic, ceramică, ustensile de fier și bronz, precum și monede, sculpturi, mozaicuri.

Website: www.castrulpotaissa.ro