Skip to content
Liteni Fortress

Liteni-i vár

Liteni-i vár (Géczy vár, Liteni vára) egy középkori vár, amely dél-nyugati irányban 3 km-re helyezkedik el Liteni falutól a Jára völgye feletti sziklán. 1324-ben említik először létét a „Castrum Leta” elnevezés alatt. Királyi várként szerepelt, amelynek fontos katonai szerepe volt a régióban. Az építménynek elliptikus formája van, méretei 22m, illetve 57 m. A várba való bejutás egy tornyon keresztül történt, amikor is egy olyan terembe lehetett bejutni, amelynek falai csipkézetek és lőrésekkel voltak ellátva.

A várnak sok gazdája volt, amelyek közül a fontosabbak Luxemburgi Zsigmond, Kán László és Hunyadi János. Az 1562-es évben, egy ostrom ideje alatt a puskaporlerakat – amely a vár alagsorában volt – felrobbanása következtében komolyan megsérült. 1569-ben a szomszédságban levő, a várhoz tartozó romok és erdők Géczy Jánosnak lettek adományozva, aki a várat újra lakhatóvá tette. Géczy János leszármazottai egészen a XVII. század második feléig éltek itt és ebből az időszakból maradt fent a Géczy vár név is.

A várat a XVIII. század elején, a II. Rákóczy Ferenc fejedelem által vezetett kuruc felszabadítási harcok (1703-1711) ideje alatt lerombolták.

Napjainkban csak a várromok maradtak fenn, ezeket akármikor meg lehet látogatni, mivel nincs elkerítve.