Skip to content

Grădina Botanică din Cluj-Napoca: oaza de liniște din centrul orașului

Lasă-te învăluit de lumea fascinantă a plantelor

Grădina Botanică din Cluj-Napoca este unul din locurile pe care trebuie neapărat să le explorezi în municipiul nostru. Situată chiar aproape de inima orașului, grădina este o oază verde de liniște, unde te poți plimba descoperind universul fascinant al lumii vegetale. 

În rândurile care urmează, îți vom face o scurtă prezentare a Grădinii Botanice și îți vom istorisi câte ceva din povestea ei. Sperăm că prin acest mod să reușim să îți stârnim curiozitatea să îi (mai) treci pragul și să descoperi parcurile și grădinile orașului.

Începuturile Grădinii Botanice din Cluj 

Primele demersuri în vederea înființării unei grădini botanice au apărut în secolul al XIX-lea, însă dezvoltarea acesteia urma a fi afectată de începerea Primului Război Mondial. Grădina Botanică Alexandru Borza, așa cum o cunoaștem astăzi, a început să prindă contur abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, când distinsul profesor Alexandru Borza a preluat sarcina realizării noii grădini.

Alexandru Borza monument in Cluj, Romania

Deschiderea oficială a Grădinii Botanice din Cluj-Napoca a avut loc în data de 25 iunie 1925. Ulterior acestui eveniment, între anii 1930 și 1935 în incinta acesteia s-a alăturat clădirea Institutului Botanic, care găzduiește în prezent Muzeul Botanic Alexandru Borza Cluj-Napoca și cel mai mare herbar (colecție de plante conservate, catalogate și aranjate pentru studiu științific) din întreaga țară. 

Peste 10.000 specii de plante din toate colțurile lumii 

Plimbându-te pe aleile boeme ale grădinii, ai ocazia să admiri peste 10.000 de specii de plante originare din toate colțurile lumii, în timp ce aerul curat te va încuraja să lași grijile deoparte și să te bucuri de frumusețea locului. Câteva din plantele pe care le vei întâlni aici sunt: lalele, flori de nu-mă-uita, dalia, anemone, trandafiri, ferigi, orhidee, nuferi, levănțica, rozmarinul, gutuiul japonez, iasomia și multe alte plante din flora americană, africană, japoneză, caucaziană și nu numai.    

Cele 14 hectare pe care se întinde Grădina Botanică Alexandru Borza sunt structurate pe mai multe sectoare, cu scopul de a crea plantelor cele mai bune condiții. Așadar, în cadrul grădinii, există 5 astfel de sectoare – sectorul ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și cel destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, dar și un complex de sere, în care sunt cultivate plante tropicale și ecuatoriale. 

Cele mai mari atracții din Grădina Botanică Alexandru Borza 

Deși întreg perimetrul grădinii este unul splendid, există câteva zone care au pătruns adânc în inimile vizitatorilor. Ne referim aici în special la Grădina Japoneză, Grădina Romană și Turnul de apă, de unde poate fi admirată diversitatea speciilor de arbori din această parte a grădinii. Suntem convinși că și tu vei fi fermecat/ă de frumusețea acestora.

Despre Grădina Botanică oaza de liniște din centrul orașului Cluj-Napoca 3

De asemenea, și Muzeul Botanic Alexandrul Borza din Cluj-Napoca din incinta grădinii merită explorat, întrucât acesta găzduiește peste 7000 de exponate care îți vor oferi posibilitatea de a-ți aprofunda cunoștințele despre evoluția și importanța lumii vegetale. 

Alte atracții turistice din apropiere de Grădina Botanică Alexandru Borza

În apropiere de Grădina Botanică Alexandru Borza poți găsi numeroase alte atracții turistice care merită să le vizitezi în Cluj-Napoca. Spre exemplu, aflându-se la aproximativ 10-15 minute distanță de mers pe jos de centrul istoric al municipiului, poți trece și pe la statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, statuia lui Baba Novac de lângă Bastionul Croitorilor sau pe la Catedrala Metropolitană Cluj.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn