Skip to content

Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Grădina Botanică a fost înfiinţată în anul 1920 de către profesorul Alexandru Borza, personalitate marcantă a biologiei românești şi este subordonată Universităţii „Babeş-Bolyai”. Grădina ocupă o suprafaţă de 14 ha având diverse colecţii de plante care însumează aproximativ 10.000 de specii. Spaţiul este împărţit în mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal, fiecare cu specificul său.

O atracție deosebită este Grădina Romană, dominată de statuia zeiţei Ceres, de diverse piese arheologice descoperite în municipiul roman Napoca și populată cu plante ce creşteau în grădinile romane. De asemenea, Grădina Japoneză este aranjată într-un stil tradiţional japonez şi cuprinde elemente de peisaj specifice Japoniei: un lac artificial, în mijlocul căruia se află o mică insulă legată de marginile lacului pe o parte printr-un pod curbat japonez la capătul căruia se află o poartă sacră japoneză. Zona este amenajată cu plante aduse din Orient.

În incinta Grădinii Botanice este situat şi Institutul Botanic, Muzeul botanic și Herbarul Universităţii, care adăposteşte 750.000 de coli de plante presate provenite din toate regiunile globului.