Skip to content

Escapadă în natură prin rezervațiile naturale din județul Cluj

rezervatii-naturale-cluj
📷Foto: clujtourism.ro, cluj.com, iloveyoucluj.ro

Știai că în județul Cluj există o serie de rezervații naturale care merită neapărat vizitate pentru frumusețile naturale ale locurilor? Unele dintre acestea sunt Gipsurile de la Leghia, Dealul cu fluturi și Stufărișurile de la Sic, locuri unde natura prinde viață și lasă loc de imaginație. 

Uită de rutina zilnică și hai cu noi să descoperim împreună locuri noi și interesante de vizitat!

Gipsurile de la Leghia

Declarate în 1994 ca fiind rezervație naturală de tip geologic, Gipsurile de la Leghia se află pe dealurile dintre satele Leghia, Dumbrava, Inucu și Nădașu. Zona a fost exploatată pentru alabastru, o varietate microcristalină a mineralului gips care era folosit pentru a realiza diverse obiecte decorative în satele Dumbrava și Căpușu Mare. Exploatarea a luat sfârșit când zona a fost declarată arie protejată în anul 2000, iar acum locația ne permite să admirăm depozitele naturale de alabastru care ating o grosime de 30 de metri pe dealurile din dreapta râului Leghia.

Gipsurile-de-la-Leghia
📷Foto: Iualia Marc – cluj.com

Destinație de vis – Dealul cu fluturi de la Viișoara

Situat la sud-estul județului Cluj, în comuna Viișoara, Dealul cu fluturi este o rezervație naturală de tip floristic și faunistic declarată în anul 2005. Zona acoperită de pășuni adăpostește o diversitate mare de specii de fluturi, peste 150 de exemplare, precum și multe specii de plante, printre care astragalus, salvia, jurinea sau târtan. Denumirea dealului se datorează numărului mare de specii de fluturi, unele fiind chiar foarte rare. Cea mai apreciată specie pe care o putem găsi în rezervație este „transilvănica”, care este unică în lume potrivit specialiștilor. 

Accesul către rezervație se realizează de pe drumul județean 150, care leagă Câmpia Turzii de Viișoara. Din comuna Viișoara, până la marginea zonei protejate, se parcurg aproximativ 3 km pe drumuri neasfaltate. Rezervația, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, este localizată pe versantul sud-estic al dealului Coasta Lunii.

dealul-cu-fluturi
📷Foto: clujtourism.ro

Stufărișurile de la Sic – Rezervație naturală mixtă

Situată în satul Sic, pe Valea Fizeşului, rezervaţia naturală de tip avifaunistic Stufărișurile de la Sic este alcătuită din pajiști stepice, pajiști umede, iazuri, mlaştini, stufăriș și sărături, vegetaţie de stuf şi papură. Rezervația adăpostește și asigură condiții pentru o diversitate de păsări migratoare de baltă, egrete, lișița, stârcul cenușiu etc. 

Stufărișul de la Sic este cunoscut prin prisma faptului că deține cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Zona a fost amenajată de către localnici pentru ca lumea să se poată bucura de farmecul și liniștea acestui loc. Zona pe care o putem vizita se întinde pe o lungime de câteva sute de metri, însă rezervația întreagă are până la 260 de hectare.

În interiorul foișorului în care te poți relaxa după plimbarea pe ponton pot să fie găsite descrieri ale păsărilor care trăiesc în zonă, astfel că poți pleca acasă și cu noi cunoștințe despre fauna din stufărișul din județul Cluj. 

rezervatii naturale - Stufarisurile de la Sic
📷Foto: clujtourism.ro

Ți-am deschis apetitul pentru vizitat? 🙂 Nu mai amâna și hai să te bucuri de frumusețile naturii cu care județul Cluj se mândrește!


Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte rezervații naturale în Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn