Palatul Urania – o bijuterie arhitecturală a Clujului
Aflat pe strada Horea la nr. 4, palatul Urania din Cluj este o bijuterie arhitecturală care a prins viață în anul 1910 și se spune că este proiectul-soră al Uraniei din Viena, clădirea fiind reprezentativă pentru receptarea secesiunii vieneze la Cluj-Napoca.
📷 Foto: @rolitalks, @tripdepaprika
Istoria construcției
Construcția palatului a fost comandată de către antreprenorul András Udvari și executată de către arhitectul maghiar Géza Kappéter. După finalizarea ei, palatul Urania din Cluj a devenit una dintre construcțiile reprezentative ale orașului, fiind inspirată de stilul Secession vienez. Asemănarea pe care o are cu palatul Urania din Viena nu se datorează doar numelui comun, ci și scopului pentru care a fost construit. Ambele clădiri au avut rolul de cinematograf. Palatul din Viena a avut în plus și rolul de casă de cultură și observator, pe când cel din Cluj de spații comerciale și locuințe private.
Primul proprietar al Palatului Urania, András Udvardi, era un adevărat entuziast al cinematografiei. În primele decenii ale secolului XX, această clădire impunătoare a găzduit unul dintre cele mai prestigioase cinematografe din Cluj, oferind publicului local producții cinematografice de calitate superioară și evenimente culturale notabile care au marcat viața orașului. Palatul Urania din Cluj a fost prima clădire din oraș în cadrul căreia s-a organizat un cinematograf, fiind numit „Favorit” după perioada comunistă. După o renovare amplă desfășurată în anul 2015, Palatul a fost redenumit „Centru Cultural Urania Palace”.
Detalii arhitecturale
Palatul Urania a fost considerat unul dintre cele mai solide construcții din Cluj, fiind construit din beton armat. Palatul are o structură formată din parter și trei etaje, iar cele două fațade principale sunt orientate de-a lungul străzilor, întâlnindu-se într-un colț rotunjit. Colțul rotunjit reprezintă elementul arhitectural central al clădirii, fiind accentuat de două mici cupole plasate pe acoperiș, la începutul fiecărei fațade, care sugerează imaginea unor globuri pământești. De fapt, tocmai aceste detalii arhitecturale au inspirat numele clădirii, cu rezonanțe mitologice grecești.
Incendiul devastator al clădirii
În anul 1927, un incendiu a izbucnit la Urania, chiar în timpul derulării unui film. Ziarul Patria relata că în noaptea de 9 ianuarie 1927, un incendiu, probabil accidental, a avut loc, având drept protagoniști doi indivizi, despre care se presupune că erau hoți.
Se crede că planul inițial al acestora era să jefuiască apartamentul cofetarului aflat la mansardă, însă acțiunile lor au dus, în cele din urmă, la un incendiu care a devastat clădirea. După incendiu, acoperișul a fost complet distrus de flăcări, însă restul clădirii a rămas intact.
Cel mai vechi lift din oraș
Un element marcant al istoriei Clujului este liftul din clădirea Urania, cel mai vechi ascensor din oraș, care încă păstrează intact farmecul și autenticitatea epocii în care a fost construit. Prin simpla lui existență, liftul de la adresa Strada Horea nr. 4 ne oferă o incursiune în trecut, conectându-ne cu dezvoltarea orașului și cu inovațiile tehnologice ale vremurilor apuse.
Palatul Urania, cu o moștenire impresionantă și o arhitectură ce îmbină tradiția cu modernitatea, rămâne un loc în care oamenii se pot bucura de artă și cultură prin prisma evenimentelor care au loc în locație. Aflat pe strada Horea, într-o zonă unde fiecare clădire povestește despre transformările orașului, Palatul Urania iese în evidență ca o bijuterie prețioasă în peisajul arhitectural al Clujului. Este una dintre cele mai reprezentative palate din Cluj, având diferite întrebuințări de-a lungul timpului.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte palate sau castele din Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!