Skip to content

Activități de weekend în Cluj | Ediția de vară

Activități de weekend în Cluj | Ediția de vară
📷 Foto: clujtoursim.ro, cheileturzii.ro

Îți dorești să evadezi din oraș într-un weekend călduros de vară și ești în căutare de activități în Cluj? Vara aceasta te poți relaxa vâslind pe lacurile Tarnița sau Beliș sau poți să faci puțină mișcare parcurgând  traseele special amenajate din Cheile Turenilor sau Cheile Turzii. 

În acest articol vom descoperi împreună cele mai atractive destinații de weekend în județul Cluj. 

O ieșire pe lacul Tarnița

Una dintre destinațiile preferate în special de clujeni în zilele de weekend este lacul Tarnița. Lacul de acumulare amplasat pe râul Someșul Cald are o suprafață de peste 200 de ha și o adâncime maximă de 70 de metri. Barajul existent a fost conceput sub forma unui arc, scopul principal al acestuia fiind de a produce energie electrică. Lacul este totodată folosit și ca sursă de alimentare cu apă pentru stația de tratare de la Gilău, care furnizează apă potabilă și industrială pentru municipiul Cluj-Napoca și alte localități din județ.

Principalele activități pe care oamenii le pot face pe lac sunt plimbările cu barca, cu caiacul, cu paddle boardul și cu bicicletele de apă. Toate acestea au devenit o atracție de-a lungul timpului pentru persoanele care doresc să scape de zgomotul cotidian fără a pleca prea departe de oraș. Totodată, această destinație îți oferă ocazia de a te bucura de frumusețea naturii și de pe uscat, oferindu-ți ocazia de a te odihni sau de a face drumeții precum cea care îți permite să ajungi la Piatra lui Lucaci.    

lacul tarnita
📷 Foto: clujtoursim.ro

O zi de relaxare pe lacul Beliș

Fiind un lac încadrat în categoria lacurilor artificiale de acumulare, Lacul Beliș – Fântânele este situat la confluenţa dintre Munţii Gilăului (est), Munţii Vlădeasa (vest) şi Muntele Mare (sud). Acesta are o suprafață de 9,8 km, principalul scop fiind de producere a energiei electrice. Deși construirea barajului a avut și un impact negativ asupra zonei, satul Giurguța de Jos fiind dezafectat în anul 1972, azi ne bucurăm de lac și de activitățile de relaxare pe care le putem face în zonă. În perioadele secetoase, când debitul lacului este foarte mic, chiar și acum se pot observa ruinele bisericii care pe vremuri reprezentau un lăcaș de cult pentru foștii locuitori. 

activitati cluj - biserica lac Belis
📷 Foto: pensiunea-colt-de-rai.ro

Pentru cei interesați, pe lacul Beliș se pot practica activități precum pescuitul sportiv și plimbarea pe lac cu barca sau cu caiacul, iar în zonă se pot face și drumeții ușoare și trasee cu bicicleta.  

activitati cluj - lacul belis-fantanele
📷 Foto: clujtoursim.ro

Cheile Turenilor – O rezervație naturală impresionantă

Denumite și Cheile Turului de către localnici, Cheile Turenilor au o suprafață de aproximativ 25 de hectare, impresionând vizitatorii prin sălbăticie și naturalețe. Forma lor este datorată străpungerii calcarelor din zonă dinspre nord de către pârâul Valea Racilor. 

În zonă există o serie de trasee turistice marcate pentru iubitorii de aventură, precum:

  • Circuitul Cheile Turenilor – un traseu marcat cu triunghi albastru cu o durată de 3-4 ore și o dificultate ușoară spre medie. Acesta nu intră prin defileu (pe firul apei) și permite o vizibilitate asupra Cheilor Turenilor de sus, de pe versanți. 
  • Cheile Turenilor – Cheile Turzii – traseu cu o lungime de 9 km, care trece pe la Izvorul Romanilor, pe sub autostradă. 
  • Cheile Turenilor pe firul apei, prin defileu – un traseu de dificultate medie, marcat cu punct albastru. Durata acestuia este de aproximativ 2 ore și jumătate. 
cheile turenilor
📷 Foto: clujtoursim.ro

Cheile Turzii – activități de weekend în aer liber

Dacă îți dorești o evadare în natură care să-ți ofere o pauză de la agitația zilnică, și Cheile Turzii pot reprezenta o alegere ideală. Aflate la doar 40 km de Cluj-Napoca și 15 km de Turda, aceste chei impresionează prin peisaje spectaculoase și o biodiversitate deosebită, fiind considerate una dintre cele mai remarcabile rezervații naturale din județul Cluj. 

Cheile Turzii oferă un cadru natural excepțional pentru diverse activități, inclusiv drumeții de dificultăți variate, de la plimbări relaxante la trasee mai provocatoare. Traseul cel mai cunoscut este cel care urmează cursul râului Hășdate, străbătând cheile de la un capăt la altul. Pe lângă drumeții, pasionații de sport mai pot încerca și traseul Via – ferrata, pot admira peisajele direct de pe bicicletă sau pot să-și ia doza de adrenalină printr-o tură cu tiroliana. 

Cheile Turzii
📷 Foto: salinaturda.eu

Acum nu-ți mai rămâne decât să alegi destinația care te inspiră și să te lași purtat de liniștea locului și de frumusețea naturii! 


Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte activități de agrement potrivite pentru weekendurile pe care le petreci în județul Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn