Skip to content
Cheile Turzii

A Tordai Hasadék

A Nyugati Havasok, Torockói Hegyek keleti oldalán található. Az utóbbiak délen a Valea Ampoiului völgye által van szétválasztva, amely szétválassza a Munţii Érchegység, északra a Kolozsvári Dombokra és nyugatra a Gyalui Havasok-Öreghavas.

A Tordai Hasadék a mészkő Hesdáte patak által okozott eróziója által keletkezett a jura időszakban. Hozzávetőleg 2 km hosszú és a lefolyása hozzávetőleg 200 m, ez lévén a Nyugati Havasok legmagasabb függőleges sziklafalával rendelkező szoros. A régió sok eróziós barlanggal (több mint 60) rendelkező karsztikus domborzatot ábrázol a Hesdáte patak mentén, törmelékek, sziklás csúcsok, meredek falú gyalogösvények, a sziklától és törmeléktől a bőséges növényzetig.

A régió növényzete több mint 1.000 példánnyal rendelkezik, közöttük van a fehér szegfű, a kakukkfű, a pettyes tulipán, az ökörszem, stb. Az állatvilággal kapcsolatban azt lehet mondani, hogy vannak denevérfajok, halfajok (domolykó), kétéltűek és hüllők (bölömbika, tarajos gőte, közönséges vipera) madarak (fülemüle, harkály), stb.

Website: www.turism-cheile-turzii.ro