Skip to content
Penitenciarul

Gherla vára

A reneszánsz stílusban épített Cetatatea Gherla (Martinuzzi Vár), a Someşul Mic jobb oldalán helyezkedik el, Szamosújvár megyei jogú városban. A legelső hiteles dokumentumok 1540-ből valóak, amelyek szerint Martinuzzi György Oradea-i püspök, Transilvania kincstartója rendelte el a megépítését.

A várat Domenico da Bologna műépítész tervei szerint húzták fel, négyszögű sarki védőbástyákkal, az épületet vastag falak és egy vizesárok veszi körül, a várból való ki- és bejárat egy függőhíd által valósult meg, de földalatti megközelítő alagutak is voltak.

Az idők folyamán a várat több nemes család is birtokolta, beleértve Transilvania fejedelmeit is, Báthory Zsigmondot és Rákóczi Györgyöt is. Mivel már nem volt stratégiai jelentősége, II. József király a Gherla-i várat Transilvania központi börtönévé alakította át. 1913-ban a börtönt kiskorúakbűnmegelőző vizsgálati börtönévé alakították át, ahol a gyerekek különböző mesterségeket tanulmányozhattak.

A kommunizmus ideje alatt a Gherla-i börtön két különböző periódust ismert meg: 1945 és 1964 között–politikai börtön, valamint 1964 és 1989 között – fogház köztörvényes bűnözök részére. 1989 után a Gherla-i börtön, amely egyike a legrégebbi romániai börtönöknek, maximális biztonságú fogházzá alakult át.