Skip to content
Franciscan Temple

Biserica Mănăstirii Franciscane

Biserica Mănăstirii Franciscane a fost construită în centrul vechii cetăți a Clujului, pe locul primei biserici a orașului ce a fost ridicată în secolul al XI–lea. Începând cu anul 1390  locația a fost oferită ordinului dominican, care, cu sprijinul voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, a început ridicarea actualelor clădiri din incinta mănăstirii. Anul 1556 marchează începutul Reformei la Cluj, călugării dominicani sunt alungați din oraș iar biserica devine pe rând biserică lutherană, calvină, unitariană . În anul 1693, odată cu instaurarea jurisdicției habsburgice asupra Transilvaniei, clădirile ajung în propietatea ordinului iezuit. Biserica este distrusă de un incendiu în anul 1697, bolta gotică distrugându-se definitiv, iar iezuiții au început ridicarea bisericii de pe strada Universității cunoscută azi ca și Biserica Piariștilor. Între anii 1728-1745 ordinul franciscan începe și finalizează construcția actualei biserici în stil baroc. Istoria locației acestei biserici îi conferă un statut unic, fiind locul de cult al tuturor confesiunilor creștine specifice Europei Occidentale.

Cele mai importante artefacte religioase din biserică sunt un tablou religios pictat în anul 1730 și capela funerară a familiei Korniș.  Tabloul religios ce o reprezintă pe Fecioara Maria este o copie fidelă a unui tablou celebru aflat în biserica Santa Maria Maggiore din Roma. Capela funerară a familiei Korniș a fost amenajată al inițiativa contelui Sigismund Korniș, unul dintre cei mai importanți aristocrați din zona Cluj și guvernator al Transilvaniei între anii 1713 -1731. În această capelă se află un crucifix de dimensiuni impresionante ce poate fi considerat unul din cele mai importante obiecte de artă din Transilvania Medievală. Crucifixul redă fidel detaliile anatomice ale unui om răstignit pe cruce.

În anul 1948 ordinul franciscan este dizolvat pe teritoriul României, clădirile mănăstririi franciscane devenind până după anul 1990 sediul Liceului de muzică Sigismund Toduță. Începând cu anul 1990 a început un proces de redare a propietăților către ordinul franciscan, în prezent biserica și clădirile mănăstririi aflându-se în propietatea acestui ordin.