Skip to content
Ansamblul Monumental Matei Corvin

Ansamblul Monumental A Mátyás Király emlékmű (Piața Unirii tér, Kolozsvár)

Mátyás Király szobra, valójában az a szoborcsoport, amelynek központi alakja Hunyadi Mátyás király (1443-1490), a Piața Unirii téren – a középkori  Klausenburg – központi terén található, hozzávetőleg 500 méterre attól a háztól, ahol 1443-ban megszületett Hunyadi Mátyás, mint Hunyadi János (1407-1456) és Erzsébet fia, és aki Magyarország királyává vált. Ennek a szobornak a makettjével készítői: Fadrusz János és Pákey Lajos elnyerték a nagydíjat a Párizs Expoziţia Universală-n [Világkiállítás].

Hunyadi Mátyás négy korabeli vezető által van körülvéve: Magyar Balázs – az Fekete Sereg vezetője, Szapolyai István – a magyar állam második embere, Kinizsi Pál bán – Temes gróf, Báthory István Transilvania vajdája. Az emlékmű bronzból készült, és 1902-ben avatták fel. 1919-ben, Nicolae Iorga történész közbenjár annak érdekében, hogy ezt a szoborcsoportot eredeti helyén tartsák meg, ugyanakkor egy táblácskát helyeztek fel a talapzatra, amely a magyar király román eredetét is megemlítik.

Mátyás Király szobra, valójában az a szoborcsoport, amelynek központi alakja Hunyadi Mátyás király (1443-1490), a Piața Unirii téren – a középkori  Klausenburg – központi terén található, hozzávetőleg 500 méterre attól a háztól, ahol 1443-ban megszületett Hunyadi Mátyás, mint Hunyadi János (1407-1456) és Erzsébet fia, és aki Magyarország királyává vált. Ennek a szobornak a makettjével készítői: Fadrusz János és Pákey Lajos elnyerték a nagydíjat a Párizs Expoziţia Universală-n [Világkiállítás].