Skip to content

Clujul istoric: obiective turistice care oglindesc povestea orașului

Clujul istoric obiective turistice care oglindesc povestea orașului 1

O scurtă călătorie în Clujul istoric

Te invităm într-o călătorie fascinantă prin Clujul istoric. Hoinărind prin orașul din Inima Transilvaniei, vei vedea cum străduțele pietruite, ruinele fostelor cetăți și clădirile medievale ce au trecut testul timpului reușesc să te captiveze chiar și prin simpla lor prezență. Parcă ar vrea să îți șoptească la ureche o fărâmă din îndelungata istorie la care au fost martore. 

Vestea bună este că nu ai nevoie să te afunzi în cărți vechi pentru a descoperi Clujul istoric. Orașul este brăzdat cu numeroase obiective turistice Cluj, care oglindesc cu succes povestea acestuia. Așa că, ți-am pregătit mai jos o scurtă listă a monumentelor istorice cheie din Cluj-Napoca.   

Casa lui Matei Corvin 

Îndreptându-te dinspre strada Memorandumului înspre Piața Muzeului, vei fi, cu siguranță, fermecat de vitalitatea și energia zonei. Faimoasa străduță pietruită, luminată seara cu ajutorul unei perdele de lumini, te face să simți de parcă fiecare zi e sărbătoare. Printre multitudinea de terase și restaurante care încearcă să te ademenească, se află o clădire medievală mai aparte, ce îți va capta atenția negreșit. Este vorba de Casa Matei Corvin Cluj.

Clujul istoric obiective turistice care oglindesc povestea orașului 2

Casa Matei Corvin din Cluj a fost construită înainte de anul 1443 și este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș. Aici s-a născut cel mai mare rege al Ungariei, Matei Corvin, motiv pentru care construcția se află printre cele mai importante clădiri ce amintesc de Clujul istoric. Aceasta găzduiește, în prezent, sediul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar holul de intrare al clădirii poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10-16.

În apropiere de Casa Matei Corvin, poate fi admirată și statuia lui Matei Corvin, un alt obiectiv istoric ridicat în cinstea marelui rege maghiar. 

Bastionul sau Turnul Croitorilor 

Pe timpul domniei lui Matei Corvin, în Vechea Cetate a Clujului a fost ridicat Bastionul Croitorilor. Acesta este unul dintre puținele turnuri de fortificație pe care le-a avut Clujul istoric și singurul care a rezistat până în zilele noastre. Denumirea acestuia provine de la breasla croitorilor ce au fost însărcinați să păzească orașul în acel punct. 

Chiar în fața Bastionului, poate fi observată și statuia lui Baba Novac, fostul general al lui Mihai Viteazu, care a fost executat și expus public în acea zonă. Cele 2 monumente sunt incluse pe lista celor mai importante obiective turistice care comemorează Clujul istoric.

Clujul-istoric-obiective-turistice-care-oglindesc-povestea-orasului-3

Grupul statuar al lui Mihai Viteazul

la aproximativ 15 minute de mers pe jos de la Bastionul Croitorilor, șade impunător statuia lui Mihai Viteazul. Voievodul român, care a domnit între anii 1593 și 1601, a realizat pentru prima dată unirea politică a principatelor românești Moldova, Țara Românească și Transilvania. 

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul îl comemorează pe marele voievod, care și-a pierdut viața la Cluj, fiind asasinat la Câmpia Turzii în anul 1601. 

Clujul istoric obiective turistice care oglindesc povestea orașului 4

Parcul Cetățuia 

O plimbare prin Parcul Cetățuia Cluj nu trebuie să lipsească din itinerarul nici unui turist care ajunge în oraș. Atât pe timp de zi, cât și de noapte, Parcul Cetățuia din Cluj oferă cea mai frumoasă priveliște a îndrăgitului oraș transilvănean. 

Acesta reprezintă, de asemenea, o parte din Clujul istoric. „Cetățuia” a fost construită în secolul al XVIII-lea, de către habsburgi, fiind prima fortificație de tip Vauban din Transilvania. În timpul Revoluției Pașoptiste, dar nu numai, aceasta a fost folosită ca și închisoare. 

Doar o mică parte din ziduri, câteva clădiri și două porți din vechea fortificație au rezistat până în zilele noastre. 

Parcul Cetățuia din Cluj oferă astăzi un teren de sport, aparate de fitness cu acces gratuit, dar și numeroase alei pe care te poți plimba necontenit, admirând priveliștea impresionantă.

Clujul istoric obiective turistice care oglindesc povestea orașului 5

Statuia lui Avram Iancu 

Din fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, veghează asupra orașului, începând cu anul 1995, statuia lui Avram Iancu din Cluj

Statuia lui Avram Iancu reprezintă și ea unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cluj. Acest aspect este datorat, bineînțeles, marii personalități pe care o întruchipează. Avram Iancu a fost liderul revoluției române care a avut loc în Transilvania anului 1848 și a reușit să opună rezistență atacurilor conducătorilor trupelor revoluționare ungare.

Clujul istoric obiective turistice care oglindesc povestea orașului 6

Cele amintite în acest articol au fost doar o mică parte din Clujul istoric, care ne fascinează cu fiecare poveste în parte. Data viitoare când faci o vizită în vechea cetate a Clujului, nu uita să adaugi aceste obiective pe itinerarul tău.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

 

Facebook
Twitter
LinkedIn