Skip to content
Cetățuia Park

Parcul „Cetăţuia” Cluj

„Cetăţuia” este locul cu cea mai frumoasă panoramă din Cluj-Napoca, un important punct turistic de belvedere. Situată la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construită de către habsburgi, în secolul al XVIII-lea, prima fortificaţie de tip Vauban din Transilvania. Fortificaţia a fost folosită şi ca închisoare, mai ales în timpul Revoluţiei de la 1848, aici fiind închis şi executat cunoscutul pastor sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei.

Din fortificaţie s-au mai păstrat până în prezent o parte din ziduri, câteva clădiri şi două porţi. Pe colină a fost ridicat, în anul 1995, un monument în formă de cruce, închinat „Eroilor Neamului”- martirii Revoluţiei de la 1848.

Ca facilităţi, Parcul „Cetăţuia”oferă un teren de sport, aparate de fitness cu acces gratuit, alei pe care se pot face plimbări și o terasă cu bar. De asemenea, ca și punct de reper pe Cetățuia Clujului se află Hotelul Belvedere, o clădire masivă ce este vizibilă din multe zone ale orașului.