Skip to content

Povestea celor mai reprezentative 3 biserici din Cluj

Descoperă 3 dintre cele mai importante biserici din Cluj 

Deși există numeroase biserici în Cluj, doar câteva dintre acestea au devenit, în timp, semne distinctive ale orașului. Frumusețea aparte, dar și povestea ce stă în spatele lor, le-au stârnit oamenilor curiozitatea de a le vizita și de a le vedea în realitate. În rândurile care urmează, descoperă 3 dintre cele mai importante biserici din Cluj, dar și o fărâmă din istoria acestora. 

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, monument istoric reprezentativ pentru arhitectura gotică

Chiar dacă încă nu ai avut ocazia să o vezi în realitate, cu siguranță ai zărit măcar o dată Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail Cluj într-o imagine a orașului. Emblematicul lăcaș de cult se numără printre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania.  

Povestea celor mai reprezentative 3 biserici din Cluj 2

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj are o istorie îndelungată, aceasta avându-și originile în secolul al XIV-lea. Construcția ei a început în anul 1316, pe terenul unui fost cimitir, după ce regele Carol Robert de Anjou a acordat orașului o serie de libertăți, precum și dreptul orașului de a-și alege preotul și parohul. 

Între anii 1511 și 1543, a fost ridicat și un turn, ce urma a fi distrus un secol mai târziu într-un incendiu. În anul 1744, turnul a fost reconstruit în stil baroc, dar demolat în 1763, după ce a fost deteriorat din cauza unui cutremur. Actualul turn cu ceas în stil neogotic datează din anul 1860. 

În cadrul acestei biserici din Cluj au avut loc numeroase evenimente istorice importante, precum botezul lui Matei Corvin (în spatele bisericii putând fii admirată și statuia lui Matei Corvin) și învestirea în funcție a numeroși principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Bathory și Gabriel Bathory.

De asemenea, au fost finalizate recent lucrările de reamenajare a îndrăgitei biserici, porțile acesteia fiind deschise fiecărui suflet care dorește să o descopere.

Biserica „Schimbarea la Față”, una dintre cele mai disputate biserici din Cluj 

Cunoscută și ca Biserica Minoriților, biserica Schimbarea la Fata Cluj este un important monument istoric și de arhitectură. Aceasta este situată pe Bulevardul Eroilor, vis-a-vis de statuia Lupa Capitolina.

Povestea celor mai reprezentative 3 biserici din Cluj 3

Lăcașul de cult a fost proiectat în stil baroc de către Francisc Kirtner și construit între anii 1775 și 1779, de către ordinul Fraților Minori Conventuali (cea mai veche ramură a franciscanilor). 

Istoria tulbure a acestei biserici din Cluj începe încă din anul finalizării construcției, când în data de 22 septembrie 1779, turnul bisericii s-a prăbușit, făcând o victimă umană. 3 ani mai târziu, atât turnul, cât și fațada edificiului au fost reconstruite. 

Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj a fost donată Bisericii Române Unite cu Roma în anul 1924, cu scopul de a servi drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. La aflarea veștii, călugării franciscani s-au baricadat înăuntrul monumentului, necesitând intervenția forțelor de ordine pentru evacuarea lor.

După ce Biserica Greco-Catolică a fost interzisă în România anului 1948 de către autoritățile comuniste, edificiul religios a fost oferit Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, după Revoluția din 1989, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a solicitat recunoașterea dreptului de proprietate asupra bisericii, însă aceasta a fost refuzată. 

Abia după un proces îndelungat, mutat pe la diferite istanțe din țară, s-a decis că monumentul aparține de drept vechilor proprietari. 

Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, primul edificiu monumental în stil românesc după Marea Unire 

Una dintre cele mai impunătoare clădiri din centrul orașului Cluj-Napoca este reprezentată, fără doar și poate, de către maiestuasa Catedrala Mitropolitana Cluj

Ridicată în perioada anilor 1920 și 1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj a căpătat rapid o importanță națională, în special datorită arhitecturii acesteia, care îmbină stilul bizantin cu elemente românești.

Povestea celor mai reprezentative 3 biserici din Cluj 4

Episcopul Nicolae Ivan este cel ce a venit cu inițiativa și care s-a adresat Consiliului Dirigent al Transilvaniei pentru a solicita ajutor financiar. La sfințirea acestei importante biserici din Cluj au fost prezenți și regele Carol al II-lea, împreună cu prințul moștenitor Mihai, dar și numeroși membri ai guvernului României. 

Începând cu anul 2006, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cât și a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Acestea sunt doar 3 dintre edificiile religioase ce au în spate o poveste impresionantă și care îți fură ochii datorită frumuseții lor. Dacă faci o vizită la Cluj, nu uita să faci și tu o vizită acestor biserici. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn