Skip to content

Povestea din spatele celor mai cunoscute statui din Cluj

Statuile din Cluj și personalitățile pe care le reprezintă 

Ce povești se ascund în spatele celor mai cunoscute statui din Cluj? Într-un oraș învăluit de istorie și care a fost martor la numeroase întâmplări de-al lungul timpului, așa cum este municipiul Cluj-Napoca, e puțin probabil să treci pe lângă monumentele din centrul orașului fără să îți fie, măcar puțin, stârnită curiozitatea. 

Descoperă, în continuare, 3 dintre cele mai simbolice statui din Cluj și care este povestea personalităților pe care le comemorează. 

Statuia Lupoaicei 

Călătoria noastră în timp ne poartă înapoi tocmai în Antichitate. Cu toții cunoaștem, cel mai probabil, celebra legendă a lui Romulus (întemeietorul Romei) și a fratelui său, Remus, care au fost îngrijiți și hrăniți de o lupoaică, după ce fuseseră salvați de la moarte. Această legendă este ținută vie prin statuia Lupa Capitolina.

Povestea din spatele celor mai cunoscute statui din Cluj 2

Statuia Lupa Capitolina, sau statuia Lupoaicei, așa cum este cunoscută în limbaj popular, întruchipează lupoaica ce îi alăptează pe cei doi gemeni și este o copie a celebrului monument din Roma. Aceasta a fost dăruită de către municipalitatea din Roma în anul 1921, ca simbol al legăturii de latinitate între Italia și România.  

Statuia Lupa Capitolina a fost inițial amplasată în Piața Unirii din Cluj, în fața actualului sediu al Băncii Naționale a României, urmând să fie mutată, de mai multe ori. În prezent, o găsim pe Bulevardul Eroilor, în fața Bisericii Schimbarea la Față

Ansamblul Monumental Matei Corvin 

De pe lista celor mai emblematice statui din Cluj nu avea cum să lipsească statuia lui Matei Corvin. Ansamblul monumental a fost inaugurat în anul 1902, iar de-al lungul timpului a ajuns să fie unul dintre semnele distinctive ale orașului Cluj-Napoca. 

Statuia lui Matei Corvin îl întruchipează pe mărețul rege maghiar, înconjurat de reprezentările celor 4 comandanți ai săi – Blasiu Magyar, Ștefan Szapolyai, Paul Chinezu și Ștefan Bathory.

Povestea din spatele celor mai cunoscute statui din Cluj 3

Regele Matei Corvin s-a născut la Cluj, în anul 1443, urmând să devină unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, pe care a condus-o între anii 1458 și 1490. Domnia sa este considerată a fi una dintre cele mai reușite din istoria Ungariei. 

În anul 1882, Consiliul Legislativ Orășenesc din Cluj a stabilit înălțarea monumentului în cinstea marelui fiu al orașului. Ansamblul statuar întruchipează regele încălecat pe un cal, ce are toate cele patru copite pe sol. Conform tradiției, această poziționare a calului sugerează că personajul a murit de moarte naturală, și nu în luptă.  

Statuia lui Avram Iancu 

Continuăm călătoria în istorie cu povestea din spatele unei statui din Cluj care, am putea spune, că veghează asupra orașului. 

În fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, pe locul unui fost monument al eroilor sovietici, este amplasată astăzi statuia lui Avram Iancu din Cluj. Aceasta a fost realizată în anul 1993, de către sculptorul Ilie Berindei.

Povestea din spatele celor mai cunoscute statui din Cluj 4

Avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. Aceasta a condus armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare.

Avram Iancu reprezintă, chiar și astăzi, un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice. Din acest motiv, statuia lui Avram Iancu din Cluj trezește sentimente și emoții puternice pentru orice român din Transilvania. 

Desigur, aceste statui din Cluj nu sunt singurele monumente ce au în spate o poveste interesantă. La următoarea ta vizită la Cluj, te sfătuim să treci pe lista obiectivelor de bifat și casa lui Matei Corvin, pe Cetatuie, Bastionul Croitorilor și statuia lui Baba Novac.   

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn