Skip to content
“Iuliu Haţieganu” University Sports Park

Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”

Parcul mai este cunoscut şi sub numele de Parcul „Babeş” şi aparţine Universităţii „Babeş-Bolyai”. Parcul a fost înfiinţat în 1931 prin contribuţia financiară personală a ilustrului medic Iuliu Haţieganu, rectorul universităţii clujene, în memoria fiului său, Iuliu Marius Haţieganu (Tuțu), care a murit la o vârstă fragedă. Parcul a fost gândit să fie locul de pregătire sportivă a studenţilor universităţii. Proiectul parcului a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin din anul 1936 cu medalia de bronz.

Situat de-a lungul râului Someş, parcul ocupă o suprafaţă de 25 ha, din care mai mult de jumătate reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon cu rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti, având astfel şi un rol de promenadă, pe lângă cel sportiv.

Parcul oferă: sală de atletism, sală de jocuri sportive, sală de aerobic,  sală de forţă, pistă de atletism, terenuri de fotbal cu gazon şi cu zgură, teren de rugby, teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, terenuri de tenis cu zgură şi cu bitum, dar și un complex de nataţie acoperit.