Skip to content
“Iuliu Haţieganu” University Sports Park

„Iuliu Haţieganu” Egyetemi Sportpark

A park a „Babeş” park megnevezéssel is ismeretes és a „Babeş-Bolyai” egyetemhez tartozik. 1930 és 1932 között készült, Iuliu Haţeganu kitűnő professzor, kolozsvári egyetem rektorának kezdeményezésére, aki azt akarta elérni, hogy a kolozsvári fiataloknak, legfőképpen az egyetemistáknak legyen egy jól felszerelt parkja, kikapcsolódás céljából.

A park kezdeti terve bronzéremmel volt kitüntetve az 1936-as Berlinben Megrendezett Olimpián a „A Sportépítészeti kiállításon”.

A Samos folyó mentén helyezkedik el, területe 25 hektár, amelynek több mint fele zöldövezet, sétányokkal, kör alakú virágágyásokkal, fás és cserjés felületekkel, így a sport szerepe mellett, sétáló szerepe is van.

A nemrég felújított park egy fedett úszómedencével, egy atlétika teremmel, sportjátékok szervezésére berendezett teremmel, aerobika teremmel, súlyteremmel, futópályával, gyeppel borított futballpályával, rögbi pályával, szintetikus gyeppel bevont éjjeli minifutballpályával, bitumennel és salakkal borított teniszpályákkal rendelkezik.