Skip to content

Rezervații naturale în Cluj: comori ale naturii la doi pași de oraș

Descoperim comori ale naturii mai puțin explorate din județul Cluj

Județul nostru se poate mândri cu o mulțime de comori ale naturii, unele dintre ele mai cunoscute, altele mai puțin explorate. Pe altele le cutreierăm adesea fără să bănuim ce bijuterii ascund – specii protejate, de o raritate și frumusețe aparte.

Dacă într-un articol anterior, am descoperit împreună câteva date despre locurile ceva mai cunoscute, de data aceasta suntem aici să-ți prezentă niște rezervații naturale din Cluj pe care nu le regăsești la o primă lecturare a listei de obiective turistice, dar care merită explorate și apreciate pentru unicitatea lor!

Rezervația naturală Cheile Baciului 

La nord de Pădurea Hoia, chiar în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca,  se întinde rezervația naturală Cheile Baciului, o arie protejată de tip mixt, cu o deosebită importanță geologică (abrupturi calcaroase, stâncării), paleontologică (au fost descoperite depozite fosilifere) și botanică (păduri în amestec, vegetaţie de stâncărie şi pajişte).

Așa cum sugerează chiar numele, rezervația include o zonă de chei, formate prin erodarea calcarelor eocene. Cheile Baciului se întind pe o suprafață de aproximativ 3 ha și sunt străbătute de 2 pâraie: Valea Lungă și Valea Popești.

Rezervații naturale Cluj_Cheile Baciului

Rezervația naturală Cheile Baciului este o locație ideală pentru iubitorii de drumeții. Poate fi străbătută ușor, la pas, fără necesitatea unui echipament special, doar urmărind indicatoarele către situl arheologic Baciu. 

Rezervația botanică „Fânaţele Clujului”

Tot în apropierea orașului se află și una dintre cele mai vechi arii protejate din țara noastră (1932), rezervația botanică Fânațele Clujului, dispusă de-o parte și de alta a Văii Fânațelor.

Zona se mândrește cu o vegetație specifică zonelor din Asia și Europa răsăriteană, fiind alcătuită din specii caracteristice stepei (colilie, firuţă, păiuş, bărboasă, obsigă), relicte botanice (stânjenelul de stepă ardelenesc, cosaciul, pesma, brândușa stepică), precum și specii europene protejate (capul şarpelui, hodoleanul, dediţelul, etc.).

Rezervații naturale Cluj - Fânațele Clujului

Pe lângă varietatea extinsă a speciilor botanice, rezervația Fânațele Clujului se remarcă și prin particularități geologice (movilele atipice numite glimee, situate în zona Copârșaie și formate prin eroziuni și alunecări de teren) și faunistice, zona fiind cunoscută pentru diversele specii de reptile (tritonul comun și tritonul cu creastă, brotăcelul, broasca râioasă verde, șarpele de casă) și pentru fluturii rari, aflați sub protecție la nivel european.

Rezervația naturală Făgetul Clujului

Ceva mai cunoscută localnicilor și vizitatorilor din județ le este rezervația naturală Făgetul Clujului, poziționată la sud de Cluj-Napoca și la est de satul Feleacu. Ocupând o suprafață de circa 10 ha, zona a fost declarată arie protejată începând cu 1974, fiind apreciată atât pentru habitatele de păduri și mlaștini.

Din selecția exemplarelor protejate fac parte atât specii vegetale (moşişoara, pipiriguţul, curechiul de munte, clopoţelul), cât și diferite specii rare de fluturi (fluturele roşu de mlaştină, molia catax), păsări (cinteza, privighetoarea) și mamifere (căprioara, mistrețul, jderul etc.).

Rezervații naturale Cluj_Făgetul Clujului

Fiind o zonă prietenoasă din punct de vedere al reliefului, zona a devenit în ultimii ani o destinație des frecventată de amatorii de drumeții și plimbări în aer liber, dar și gazdă a diferitelor activități sportive și recreative: călărie, mountain bike sau trail running.

Cum ai grijă de aceste comori ale naturii?

Dacă plănuiești să vizitezi aceste rezervații sau orice alt colț de natură, nu uita să ai grijă de aceste zone! O plăsuță în care să depozitezi gunoiul și un comportament responsabil cu privire la speciile de plante și animale prezente aici sunt tot ce ai nevoie pentru a ne bucura, pe termen lung, de aceste prețioase oaze de liniște, frumusețe și aer curat!

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn