Skip to content
Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” de la Ciucea

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” de la Ciucea

Adresa: Str. Principală, nr. 4, Ciucea, jud. Cluj

Telefon: (004) 0264–259.003

Email: [email protected]

Web:  www.muzeuloctaviangoga.ro

Orar: Marţi–Duminică: 9:00–17:00

Octavian Goga a fost una din cele mai importante personalități ale României din perioada interbelică, unul din cei mai importanți poeți ai literaturii române și prim ministru al României. Pentru a ajuta familia prietenului său, poetul Ady Endre, Octavian Goga cumpără domeniul acestuia de la Ciucea. Reface conacul transformându-l întru-un monument de arhitectură în stil brâncovenesc și cumpără o propietate aflată în vecinătate de la prohia reformată, propietate pe care înființează o mănăstire.

Acest domeniu devine reședința permanentă a lui Octavian Goga și locul în care se află monumentul său funerar. Între anii 1938-1958, prin strădaniile văduvei poetului, Veturia Goga  s-a realizat ,,Mausoleul”,  ridicat după planurile arhitectului G.M. Cantacuzino. Acest mausoleu este în fapt cripta funerară a familiei Goga.

În anul 1967 în urma unei donații făcute statului român de către soția poetului, Veturia Goga, a fost constituit Muzeul Memorial Octavian Goga. Patrimoniul instituţiei cuprinde peste 14.000 de piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal.

Muzeul evocă viaţa şi activitatea marelui poet prin intermediul unor documente, cărţi şi fotografii, dar, mai ales, prin expunerea unui mare număr de obiecte care i-au aparţinut, cum ar fi: un scrin german din sec. XVIII, o ladă florentină executată în Transilvania secolului XVI, 2 jilţuri îmbrăcate în piele de Cordoba datate în secolul XVII, precum şi fotoliile şi sofalele Bidermazer