Mănăstirea Vad este situată în comuna cu acelaşi nume, aflată la aproximativ 12 km de municipiul Dej. În secolul al XIV-lea, în Vad a fost construită o mănăstire cu sprijinul fraților Balc și Drag, nobili din Maramureș. Pe ruinele acestei mănăstiri, în secolul al XV-lea și al XVI-lea, cu sprijinul domnitorilor Moldovei Ștefan cel Mare și Petru Rareș a funcționat o episcopie și o mănăstire.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost realizată din piatra, în stil gotic, cu elemente ale stilului moldovenesc. Planul geometric este un plan triconc moldovenesc, împărțit în naos pronaos, altar cu abside semicirculare laterale. Din pictura originală se mai păstrează un mic fragment reprezentânt chipul unui sfânt; acest fragment se regăsește în sfântul altar deasupra proscomidiarului.
Incinta a fost distrusă, din mănăstirea inițială rămănând numai biserica. Biserica a continuat să funcționeze ca biserică a satului Vad până în anul 2012, în prezent Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului la inițiativa IPS Andrei a hotărât trecerea la statutul de mănăstire cu hramul ,,Sf. Ştefan Vodă”.