Skip to content
Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci Casiel, o cladire de mari dimensiuni cu domuri rosii, situata intr-o zona verde si linistita.

Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci Căşiel

La aproximativ 25 km de municipiul Dej, pe drumul ce face legătura  între Valea Someșului și Țara Lăpușului, pe Valea Cășielului a fost atestată o mănăstire ortodoxă ce datează din secolul al XVIII-lea. Conform documentelor din arhiva comitatului Solnoc-Dăbâca este a doua mănăstire ortodoxă din această zonă și singura căreia i se cunosc date exacte despre înființare. Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci a fost întemeiată în anul 1765 de către Pahomie (Filip) Georgiu. În incinta acestei mănăstiri a funcționat și o școală pentru copiii din satele învecinate. Între 1856 și 1956, mănăstirea a avut doar rolul de biserică de sat, pentru ca între 1956-1959 să revină la statutul de mănăstire. 

În urma decretului 410 din 1959, mănăstirea este desființată până în anul 1991 când, în noul context istoric este reînființată mănăstirea. Cea mai importantă moștenire păstrată din epoca de glorie a vechii mănăstiri este biserica de lemn ce datează din secolul al XVIII-lea. Biserica este considerată unul din monumentele importante de arhitectură românească în spațiul transilvan datorită modalității în care a fost construită: bârne de stejar îmbinate în tehnica coadă de rândunică așezate pe fundație de piatră. 

Website: www.protopopiatulortodox.ro/manastiri/manastirea-casiel

Telefon: (004) 0769-492.705