Skip to content

Az Alexandru Borza Botanikuskert (Strada Republicii utca, nr.42. szám)

A Grădina Botanică-t [Botanikus Kert] 1920-ban alapította Alexandru Borza professzor és a „Babeş-Bolyai” tudományegyetem adminisztrálja.  A Kert 14 ha területen fekszik, sokféle növénykollekciója van, amelyek hozzávetőleg 10.000 fajhoz tartoznak. A tér több részre van osztva, léteznek: díszítő, fitogeográfiai, rendszerezett, gazdasági és orvosi részek, mindegyik a sajátosságával.

A Római Kertet Ceres istennő és néhány régészeti tárgy, amelyet a római Napoca municipiumban fedeztek fel uralja. Ugyancsak itt sokféle növény is van, amelyek a római kertekben nőttek. A Japánkert hagyományos japán stílusban lett elrendezve, és Japánnak specifikus elemeket tartalmaz: egy műtavat, amely közepén egy kis sziget van, amely a part széleihez egy ívelt japán híddal van összekötve, amely végén egy szent japán kapu található.

Ez a rész Keletről hozott növényekkel van beültetve. A Botanikus Kert belterében van az Institutul Botanic [Botanikai Intézet], a Muzeul botanic [Botanikai Múzeum] és a Herbarul Universităţii [Az Egyetem Herbáriuma], amely 655.000 herbárium lapot tartalmaz növényekkel a világ minden részéről.