Orașul Gherla, cunoscut în epoca medievală sub numele de Armenopolis, a fost un oraș construit special pentru comunitatea armeană. O prosperă comunitate de negustori au construit de la zero un oraș pe malurile Someșului și au decis să construiască o catedrală în anul 1748. Catedrala a fost construită în centrul orașului și a primit hramurile Sf. Treime și Sfântul Grigore Luminătorul – cel ce este apostolul armenilor.
Biserica este un edificiu monumental, realizat în stilul baroc transilvan, cu o turlă principală încadrată de două turle secundare. Inițial, biserica era înconjurată de un gard pe care se aflau statuile Sf. Apostoli Petru și Pavel în mărime naturală, precum și statuile celorlalți apostoli. Aceste statui se află azi în interiorul bisericii. Biserica are un altar principal și patru altare secundare: altarul dedicat Fecioarei Maria, altarul dedicat Sf. Grigorie Luminătorul, altarul dedicat Sf. Iosif, altarul dedicat Sf. Ioan de Nepomuk. Acestea sunt decorate cu picturi și statui specifice stilului baroc.
Cea mai importantă operă de artă a bisericii o reprezintă tabloul intitulat ,,Coborârea lui Iisus de pe Cruce” ce se presupune a fi opera celebrului pictor Rubens. Acest tablou a fost dăruit de către împăratul Francisc I comunității armene din Gherla în semn de recunoștință pentru generoasele donații făcute visteriei imperiale.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.