Skip to content
Catedrala Armeano-Catolică Gherla - Cluj

A Gherla-i Örmény Katolikus templom

Gherla várost a középkorban Armenopolis néven ismerték, mivel Közép-és Dél-kelet Európa egyik legfontosabb központja volt az örmény közösségnek. Egy fellendülő kereskedő közösség, akik tagjai 1748-ban úgy döntöttek, hogy egy püspöki katedrálist építenek. 1748 és 1804 között, Szamosújvár város központjában, a jelenlegi Gheorghe Şincai utcában, barokk stílusban egy nagyszabású templom épül, védőszentje a Sf. Treime, a második védőszentje pedig Sf. Grigorie Luminătorul.

A templom az erdélyi barokk építészeti stílus emlékműve. A főbejárat felé három tornyot építettek, egy főtornyot, amelyet két melléktorony szomszédol, amelyeknek nagysága is kisebb. A főoltár mellett négy kisebb oltár helyezkedik el: a Szűz Máriának ajánlott oltár, a Világosító Szent Gergelynek ajánlott oltár, a Szent Józsefnek és a Sf. Ioan de Nepomuk-nak ajánlott oltár. A fő- és mellékoltárok a barokk stílusra jellemző festményekkel és szobrokkal vannak kidíszítve.

A templomban található „Krisztus levétele a keresztről” festményről azt feltételezik, hogy Rubens műve. Ezt a festményt Francisc I király adományozta a jelentős királyi kincstári adományok elismerésként. A templom egy az apostolok szobraival díszített kerítéssel rendelkezett. 1960-ban ezt a kerítést lebontották, a szobrokat pedig a templomba helyezték el, majd az északi bejáratnál és a templom előcsarnokában helyezték el ezeket. Szent Péter és szent Pál apostolok szobrai természetes nagyságúak.