Skip to content
Tailors' Tower

A Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca

A Bastionul Croitorilor [Szabók Bástyája] vagy Turnul Croitorilor [Szabók Tornya] annak a városnak a második fal- és erősítésrendszerének a része, amelyet a XV. századtól kezdve építettek meg egészen a XVII. századik.  Az első írásos emlék a XV. századból, Hunyadi Mátyás, Ungaria királya idejéből való. 

Ez a torony a szabók céhéről kapta nevét, akinek kötelessége volt, hogy karbantartsa és őrizze azon ponton a várost. Ez az egyedüli bástyája a várnak, amely teljességében megmaradt.

Az idők folyamán a Torony többször is tönkre lett téve. A jelenlegi alakja az 1709-1711-as nagy újraépítés – az osztrákok végezték el ezt, amikor is több mint 150 tele szekér követ hoztak – után maradt fenn. A Tornyot még az 1956-1957-os időszakban is restaurálták, amikor Kolozsvár város egy történelmi múzeumának a megnyitását szerették volna elérni, ám az akkori kommunista hatóságok ellenezték ezt.  

Nemrég restaurálva, a Torony egy új rendeltetést kapott: „Centrul de Cultură Urbană” [„A Városi Kultúra Központja”], amely egy irodalmi kávéházat, egy konferencia termet és kiállító termeket foglal magába.

Website: facebook.com/bastioncluj