Descoperă povestea celui mai romantic pod din oraș
Sute, poate chiar mii de persoane, străbat zilnic Podul Elisabeta, o valoroasă amprentă a memoriei urbane a Clujului. Făcând parte dintre simbolurile istorice ale orașului, credem că ar fi interesant să aflăm povestea celui ce astăzi este considerat drept cel mai romantic pod din oraș.
Începuturile Podului Elisabeta
Știai că în zona în care se află astăzi îndrăgitul Parc Cetățuia se afla cândva o garnizoană militară? Încă de la începutul secolului al XIX-lea, se dorea construirea unui pod care să lege vechea garnizoană de restul orașului, însă această idee a început să prindă contur abia după ce istoricul maghiar László Kőváry a realizat în anul 1884, un prim proiect al podului.
În anul 1899, după uciderea împărătesei austriece Elisabeta, sau Sissi, după cum mai este cunoscută, primăria de atunci a orașului Cluj a dorit să îi comemoreze moartea, construind un spațiu de promenadă în memoria acesteia.
Podul Elisabeta a fost construit tot atunci, pentru a conecta Parcul Central din Cluj de vechea Promenadă Elisabeta. De-al lungul anilor acesta a păstrat amintirea eleganței renumitei împărătese și reprezintă, totodată, și un simbol al multiculturalității clujene, denumirea acestuia fiind inscripționată în 4 limbi diferite.
Latura romantică a Podului Elisabeta
Străbătând Podul Elisabeta, este puțin probabil să nu îți sară în ochi multitudinea de lacăte agățate simbolic de către cuplurile de îndrăgostiți. Însă, ce anume a făcut ca această punte de legătură a orașului să fie aleasă de către tinerii amorezați drept locul ideal pentru a-și declara dragostea?
Latura romantică a Podului Elisabeta datează încă de la începuturile sale. Deși arhitectura sa nu este una care să inspire întocmai romantismul, poveștile înduioșătoare ale oamenilor sunt cele care au dat naștere farmecului său aparte. Se spune că, Podul Elisabeta a fost punctul în care soldații din garnizoana de pe dealul Cetățuia își dădeau întâlnirea cu tinerele fete din oraș.
Podul Elisabeta a rămas în amintirea clujenilor drept unul dintre cele mai romantice locuri din oraș și chiar a fost ales ca locație expozițională în cadrul festivalului anual de lumini Lights On. Timp de câteva săptămâni din an, pe îndrăgitul pod clujean este montată instalația de lumini „ȘI MIE”, ce comunică cu diferite alte locații din țară sau străinătate într-un „dialog al reîntregirii”.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!