Skip to content

Hoia Baciu: pădurea învăluită în mister

Hoia Baciu pădurea învăluită în mister

O scurtă incursiune în cea mai celebră pădure din România 

Pe unul dintre dealurile ce înconjoară Clujul, șade Pădurea Hoia Baciu, cea mai celebră pădure din România. Cu un aspect neobișnuit și cu numeroase povești și legende care circulă pe seama ei peste tot în lume, Pădurea Hoia Baciu stârnește cu succes curiozitatea iubitorilor de senzații tari, chemându-i să o descopere.

Dacă ești curios să îi afli și tu povestea, te invităm alături de noi într-o scurtă incursiune în vestitul obiectiv de turism Cluj, cunoscut prin împrejurimi și sub numele de „Triunghiul Bermudelor din România”.

De la loc de picnic, la cea mai misterioasă pădure din lume 

Să începem cu începutul. Pădurea Hoia Baciu este situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, având o suprafață de aproximativ 3 kilometri pătrați. În imediata apropiere a acesteia, se află Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, un alt punct de turism din Cluj îndrăgit de către turiști și localnici.  

Biodiversitatea zonei este una specifică unei păduri mixte, fiind alcătuită din specii de stejari, carpeni, goruni, pini, aluni, dar nu numai, iar șoarecele de câmp, veverița, mistrețul, liliacul și cucuveaua sunt doar câteva dintre animalele și păsările care viețuiesc aici. Formele atipice ale copacilor reprezintă unul dintre motivele principale pentru care pădurea iese atât de mult în evidență, față de alte atracții naturale.

Hoia Baciu pădurea învăluită în mister 2

În trecut, clujenii obișnuiau să se întrunească în Pădurea Hoia Baciu pentru festivitățile zilelor de 1 Mai (Ziua Muncii) și 23 August (Ziua Națională a României comuniste). Era, de asemenea, și un loc ideal pentru a merge la picnic. 

Începând cu anii 60, au început să apară numeroase relatări ale unor întâmplări inexplicabile petrecute în pădure. Ani mai târziu, aceste povestiri au motivat diverse posturi de televiziune internaționale, precum și BBC, să includă Pădurea Hoia Baciu în topul celor mai bântuite păduri din lume.

Legenda din spatele pădurii 

În cultura populară, legenda spune că, în urmă cu mulți ani, un cioban pe nume Hoia, care ar fi intrat în pădure cu oile, a dispărut fără urmă, împreună cu turma. Această tragedie i-ar împins pe localnici să considere că în pădure există „un portal între lumi”.

De-a lungul timpului, au fost semnalate și alte întâmplări din sfera paranormalului, precum apariții inexplicabile în fotografii cu OZN-uri, defecțiuni bruște ale echipamentelor electronice în perimetrul pădurii, stări de neliniște în interiorul pădurii ș.a.m.d. 

Hoia Baciu pădurea învăluită în mister 3

În prezent, Asociația non-guvernamentală România – Your Lifetime Experience (RYLEx) are în desfășurare acțiunea Hoia Baciu Project, prin care se dorește introducerea pădurii în circuitul turistic, cu scopul de a o salva de defrișarea ilegală și de extinderea accentuată a construcțiilor. Pasionații de senzații tari se pot încumeta în căutarea paranormalului prin tururi ghidate, pe timp de zi sau chiar și noapte, pentru cei mai curajoși.

Desigur, nu există dovezi clare cum că miturile și zvonurile care circulă despre pădure ar fi adevărate. Însă, Pădurea Hoia Baciu este, fără doar și poate, una dintre cele mai aparte atracții naturale, ce merită descoperită de ochii curioșilor. 

Dacă ești în căutare și de alte atracții naturale și obiective turistice ce au în spate legende și povești interesante, poți face o vizită și pe la Cascada Vălul Miresei, Castelul Banffy, Cetatea Bologa sau Defileul Răcătăului

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn