Mănăstiri din județul Cluj pe care merită să le vizitezi
Dacă vrei să te bucuri de câteva clipe de liniște, ți-am pregătit o listă de mănăstiri din județul Cluj pe care cu siguranță te vei bucura să le vizitezi. Aceste clădiri te vor impresiona nu doar prin arhitectura unică, ci prin sentimentele pe care le trăiești odată ce le treci pragul.
Aceste lăcașuri de cult împlinesc atât setea de cunoaștere a călătorului care descoperă pentru prima oară zona, cât și dorința de liniște și apropiere de divinitate a oamenilor simpli care se întorc aici din când în când în căutare de hrană pentru suflet.
Mănăstirea Nicula
Poate cel mai cunoscut lăcaș de cult clujean și un important centru de pelerinaj la nivel național, Mănăstirea Nicula atrage anual mii de vizitatori.
Aflată la doar 50 km de Cluj-Napoca, mănăstirea poartă hramul Adormirii Maicii Domnului și adăpostește una dintre icoanele făcătoare de minuni din țara noastră, o reprezentare a Fecioarei Maria realizată în anul 1681 de către meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces verbal întocmit de ofițerii austrieci, pictura ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699.
De-a lungul timpului, icoana a fost mutată de la Nicula la Castelul Kornis din satul Benediugu Dejului (actual satul Mănăstirea), apoi la Biserica Piaristă din Cluj. De aici, există 2 teorii: există voci care susțin că icoana s-a întors la Nicula, fiind încredințată mănăstirii de către nobilul Ioan Cupșa, și voci care pun la îndoială originalitatea picturii, susținând că la Nicula s-a întors doar o copia, iar originalul ar fi rămas la Biserica Piaristă din Cluj-Napoca.
În ceea ce privește construcția, în prezent se pot vizita mănăstirea din piatră, ridicată între anii 1875 și 1879, biserica de lemn adusă în anii 70’ din satul Țop Pădureni, județul Cluj, după ce clădirea originală de lemn a fost mistuită complet de un incendiu, respectiv noua biserică. Construcția acesteia din urmă a fost demarată în 2001, iar în prezent lucrările se află în faza de finisaj, fiind puse la punct ultimele detalii interioare și exterioare.
Mănăstirea Feleacu Cluj
La doi pași de orașul Cluj-Napoca se poate vizita Mănăstirea Feleacu Cluj, pe numele său complet Mănăstirea Sfânta Troiţă din Feleacu, atestată documentar în 1581.
Deși oficial nu se cunosc foarte multe date despre începuturile lăcașului de cult, în timpul unor săpături arheologice desfășurate între 1988-1990, au fost descoperite atât fundația unei vechi biserici de lemn, cât și temelia mai multor anexe: o presupusă clopotniță, chilii, ateliere și anexe gospodărești.
Mănăstirea veche a fost distrusă complet 1872, prin ordinul de desființare a mănăstirilor din Imperiul Habsburgic dat de Iosif al II-lea. După căderea regimului comunist, la insistența localnicilor, aceasta a fost reconstruită, incluzând și biserica episcopală cea veche. Aceasta poartă hramul Sfintei Parascheva și a fost declarată monument istoric în 2010, grație arhitecturii gotice de excepție.
Astăzi, se pot vizita biserica mare, paraclisul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei”, chiliile cu turnul de incintă, turnul-clopotniță, casa parohială şi stăreţia, altarul de vară, Casa Muzeu (care păstrează tezaurul etnografic din Feleacu) şi zidul de incintă.
Mănăstirea Sfânta Troiţă din Feleacu își așteaptă vizitatorii pe tot parcursul anului, atât pe cei care vor să participe la slujbele oficiate în biserică, cât și turiștii care trec prin zonă și vreau să fie mai aproape de Dumnezeu, chiar și pentru câteva minute.
Mănăstirea Mihai Vodă Turda
Un loc plin de încărcătură spirituală și istorică deopotrivă, Mănăstirea Mihai Vodă Turda a fost construită chiar lângă mormântul domnitorului Mihai Viteazu, la inițiativa Înaltpreasfințitului Mitropolit Bartolomeu Anania. Autoritățile locale au donat terenul pentru mănăstire, aceasta fiind ridicată în anul 2002.
Mănăstirea Mihai Vodă Turda este un important centru de pelerinaj creștin și patriotic, purtând totodată hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În fiecare an, pe 9 august, are loc o slujbă impresionantă de pomenire a domnitorului care a fost ucis, în 1601, chiar pe locul actualului lăcaș de cult.
Arhitectura clădirii nu este nici ea lipsită de simbolistică, mănăstirea din Turda fiind identică cu vechea Biserica Mihai Vodă din București, lăcaș de cult ctitorit de însuși Mihai Viteazul și distrus în timpul regimului comunist.
Ce alte mănăstiri poți vizita în județul Cluj?
Pe lângă lăcașurile de cult menționate anterior, vă încurajăm să faceți o vizită și la Mănăstirea Dumbrava, aflată la limita cu județul Alba, Mănăstirea Cheile Turzii, precum și cele din Băişoara și Ciucea. Indiferent de ce mănăstiri Cluj alegeți să vizitați, suntem siguri că veți descoperi adevărate oaze de liniște și pace, dar și locuri cu o încărcătură istorică și spirituală deosebită!
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere!